Pénztárgépek miatt 260 millió forint bírságot szabott ki a NAV

pénztárgép
Csak NAV-engedélyes műszerészek javíthatják
Vágólapra másolva!
Minden hatodik, a NAV-hoz bekötött pénztárgép sorra került eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésén. Minden nyolcadik vizsgált gép esetén találtak hibát, amiért átlagosan mintegy 85 ezer forint bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

Az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett a NAV, és az esetek 12 százalékában – háromezer gépnél – feltártak valamilyen hiányosságot, amiért összesen 260 millió forint bírságot szabtak ki.

Gyanús a hektikusság

Jelenleg 143 048 pénztárgép működik a NAV rendszerébe bekötve. Ezeket célzott kiválasztással vizsgálva a számla- és nyugtaadási kötelezettség végrehajtását ellenőrzik. Gyanúsnak találják például, ha rendszertelenül érkeznek a számlák, például egyes napokon sok, más napokon egy sem. A legtöbb szabálytalanságot a kávézókban, kocsmákban, vendéglátóhelyeken tapasztalják az ellenőrök.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az adóhatóság a pénztárgépek ellenőrzésekor azt is vizsgálja, hogy az adózónak van-e pénztárgép-használati kötelezettsége, továbbá a gépet határidőn belül igényelte-e, illetve beüzemelte-e. Ha igen, ellenőrzik, hogy milyen típusú gép, rendelkezik-e érvényes forgalmazási engedéllyel, bejelentették-e az üzemeltetés helyét, rendeltetésszerűen használják-e.

Nem ütik be a tételeket

Azt is figyelik, hogy a pénztárgépen található-e manipulációra gyanút adó jel, sérülés, továbbá, hogy az adózó rendelkezik-e pénztárgépnaplóval, azt a helyszínen tartja-e, megfelelően vezeti-e. Gyakori hibának számít, hogy egyes tételeket nem ütnek be a pénztárgépbe, vagy megszakítják a nyugtát.

Arra a kérdésre, érződik-e már az áfabevételeken az online kasszák bekötésének hatása, az adóhatóság közölte: a teljes kereskedelmi szektor 55 milliárd forinttal – 15 százalékkal – teljesített jobban 2013 azonos időszakához képest.