Újra megvizsgálják a Litvinyenko-gyilkosságot

Litvinyenko orosz kém haláláról szóló könyvek Londonban
Vágólapra másolva!
A lelőtt maláj gép ügye felszínre hozott egy többéves történetet is: a brit kormány újra megvizsgálja, hogy volt-e közük az oroszoknak Alexander Litvinyenko halálához.
Vágólapra másolva!

Vizsgálni fogjuk az orosz disszidens, Alexander Litvinyenko halálának körülményeit - jelentette be Theresa May brit belügyminiszter, aki bővebb tájékoztatást nem adott az ügyben. A BBC szerint a vizsgálat fő célja kideríteni, hogy az orosz kormánynak van-e köze a férfi meggyilkolásához

Az angol belügyminisztérium korábban ellenállt annak, hogy a Litvinyenko-esetet nyilvánosan vizsgálják újra, bár ezt az a férfi özvegye és a holttestet felboncoló halottkém is szorgalmazta. A helyi Legfelsőbb Bíróság döntése szerint ugyanakkor a belügyi tárcának eleget kellett volna tennie a kérésnek.

Leporolták az aktát

Norman Smith, a BBC elemzője szerint egyértelmű, hogy a Litvinyenko-ügy vizsgálata összefügg a maláj utasszállító napokban történt lelövésével és a Moszkva által gerjesztett diplomáciai feszültségekkel is.

Kém, kritikus, áldozat

A Litvinyenko orosz kém haláláról szóló könyvek Londonban Forrás: AFP/Leon Neal

Alexander Litvinyenko, egykori KGB-ügynök 2006 novemberében halt meg egy londoni kórházban. Boncolása során pedig nagy mennyiségű polóniumot találtak szervezetében – a halálos dózis tízszeresét. A mérgezéssel az angol hatóságok sokáig Litvinyenko egyik ismerősét, Andrej Lugovojt vádolták, ám a mostani vizsgálat arra is kiterjed, a gyanúsított kinek a megbízásából hajtotta végre a gyilkosságot.

Az egykori KGB-s először 1998-ban került szembe kormányával, amikor a csecsen-orosz háború miatt kritizálta a kabinetet. A hatóság nyomása – letartóztatások és büntetések miatt – a házaspár 2000-ben Londonba menekült a disszidens ügynök azonban itt sem hagyott fel az orosz kormány bírálatával. Özvegye biztos benne, hogy Litvinyenko haláláért az orosz vezetés legfelsőbb körei felelhetnek, férje történetéről pedig könyvet is írt, Egy disszidens halála címmel.