Erős baloldalt, erős Magyarországot ígér az MSZP új elnöke

MSZP, tisztújító kongresszus, Tóbiás József, Syma Rendezvénycsarnok
Vágólapra másolva!
Erős, Orbán Viktor rendszerét leváltani képes baloldalt építene az MSZP szombaton megválasztott új elnöke. Tóbiás József ígérete szerint már ellenzékben is egy jobb Magyarországéert dolgozik majd.
Vágólapra másolva!

Erős baloldali pártot építünk, nem szivárványkoalíciót - mondta az MSZP új elnöke a párt tisztújító kongresszusán, ahol egyedüli jelöltként 92 százalékos többséggel választotta meg a csaknem háromszáz küldött. Szavaztak a választmányi elnökről is, aki 93 százalékos szavazati aránnyal Botka László szegedi polgármester lett.Őt sokan győzködtek, hogy induljon az elnökségért is, de nem vállalta.

Egyetlen indulóként lett 92 százalékos támogatottsággal Tóbiás az elnök Fotó: Origo

Ugyancsak egyedüli indulóként elnökhelyettesnek választották Gőgös Zoltán - itt 94 százalék volt az igenek aránya. A délután zárt üléssel folytatódó kongresszus dönt majd a három alelnökről és a mintegy 15 elnökségi tagról is.

Az egyenlőség az új jelszó

MSZP = erős baloldal, erős Magyarország - hirdette a kongresszusi teremben a felirat, és ez volt Tóbiás József elnöki programadó beszédének is a fő üzenete. Az MSZP célját egy erős baloldal felépítésében, és egy erős Magyarország megteremtésében jelölte meg. Tóbiás szerint mindkettőnél elvárás a demokrácia, a jogállamiság tiszteletben tartása és a jogbiztonság, ám ezek elmúlt tíz évben értékelése szerint megkoptak, sőt, az elmúlt négy évben szinte meg is szűntek.

Az MSZP célja erős baloldal, erős Magyarország építése - mondta az új elnök Fotó: Origo

Már ellenzékben jobbá kívánja tenni az MSZP Magyarországot - fogalmazott Tóbiás, aki kitért a szocialisták kiútkeresésére is, amely szerinte nem lehet öncélú. Jelezte, vezetésével a párt vissza kíván térni a hagyományos értékeihez, így az elesettek és a jogállamiság védelméhez. Felhívta a figyelmet a párbeszéd fontosságára is, mondván: béke nem ott van, ahol nincs konfliktus, hanem ott, ahol azt párbeszéddel rendezni tudják.

Egyenlő jogok és azonos méltóság illet meg mindenkit - fejtette ki az új elnök, jelezve, hogy az elmúlt 25 évben a baloldali kormányok sem tettek eleget ennek érdekében. "Jogbiztonság nincs létbiztonság nélkül" - mondta. Tóbiás beszélt arról is, hogy az MSZP politikájának alapja az egyenlőség esélyének megteremtése lesz, mert "Magyarországon senki nem pusztulhat bele az esélyegyenlőtlenségbe."

Társadalmi szerződést kötne

Az emberekkel kötött új társadalmi szerződést is ígért a pártelnök, valamint tisztességes baloldali programépítést. Továbbá azt, hogy a váratlan kanyarok és ötletparádé nélküli vezeti a pártot. A nyugodt, méltóságos politizálás szükségességét emelte ki.

A kongresszusra érkező Puch László egy Fedél Nélkült áruló férfival Fotó: Origo

A társadalmi szerződés az elnök szerint az egyenlőség eszméjéből fakad. Része a szabadság, a hazafiság és a szolidaritás is, hiszen így lehet minden polgárának jog és létbiztonságot teremteni. Szerinte nnek a Fidesz éppen az ellenkezőjét teszi, "a kormány megoldása pedig egy problémára rendszerint van olyan rossz, mint maga a probléma."

Az MSZP minden tagja és vezetője már most ellenzékben, egy jobb Magyarországért fog dolgozni - tette hozzá -, de nem kíván versenyezni sem a kormánnyal, sem másokkal a gyűlölködő kifejezésekben. Az MSZP nem a leghangosabb párt, hanem a legnagyobb párt kíván lenni - mondta az új pártelnök.

Munkára jelentkeztek

Az elnökválasztást megelőzően, a kongresszus ülésének zárt részén mondott beszédében Tóbiás azt is világossá tette: "a tisztújításon mindenki feladatokra jelentkezik, nem posztokra". A nyilvánosságnak szánt beszédénél pedig több ponton keményebben fogalmazott.

MSZP, tisztújító kongresszus, Tóbiás József, Syma Rendezvénycsarnok Fotó: Origo

Például akkor, amikor az MSZP megújításáról azt mondta, ezt a mai magyar valósággal való szembenézéssel kell kezdeni. Például azzal, hogy mára megszűnt a váltópárti lét feltételrendszere hazánkban, mert a Fidesz kiiktatta azt. A társadalom beledermed abba, amit a Fidesz kínál, miközben a Fidesz hatalom megszilárdul - állapította meg.

Mesterházy: Össze kell zárni

A zárt ülésen Mesterházy Attila leköszönő elnök arról beszélt, hogy a pártnak össze kell zárnia, mert Magyarországon egy baloldali párt van, és ez az MSZP, így közös felelősség megőrizni és megerősíteni.

Mesterházy Attila érkezik a tisztújító kongresszusra Fotó: Origo

Ígérete szerint továbbra is azért dolgozik, hogy egy önálló, baloldali szocialista párt erősödjön meg. Minden támogatást meg fog adni az MSZP új vezetésének, mert ez a baloldal, ez Magyarország érdeke - mondta.

Mesterházy információink szerint a zárt ülésen az MSZP nagy öregjeiből alakult Deák Ferenc-körnek üzent. Sokan így értelmezték szavait, hogy "éljenek felelősséggel, azok, akiknek van médiafelületük".