Úgy feljelentenék a rezsiharc szabotőreit, mint a pinty

lakótelep társasház panelház úgy feljelentenék a rezsiharc szabotőreit, mint a pinty
Vágólapra másolva!
Fideszes politikusok buzdítják a rezsifórumok közönségét arra, hogy jelentsék, ha valamelyik társasház közös képviselője elszabotálja a rezsicsökkentést, és nem függeszti ki a spórolásról szóló tájékoztatót. Van, aki szerint ez nagyon jó ötlet, és azonnal rohanna bejelentést tenni, ha lustálkodna a közös képviselője. Szerinte úgyis megszoktuk már, hogy hatóságokhoz, elvtársakhoz rohangálunk. A közös képviselők próbálják védeni magukat, tizenöten már így is célkeresztbe kerültek, de eljárás még senki ellen nem indult.
Vágólapra másolva!

„Mindig is így mentek a dolgok ebben az országban. Ha észrevettük, hogy valami nem úgy van, ahogy lennie kéne, akkor szóltunk a hatóságnak vagy az illetékes elvtársnak vagy akinek kellett, és akkor azok intézkedtek. Most is ez a helyzet” – magyarázott egy Üllői úti társasház idős lakója. A fedetlen belső udvaron szemerkélő eső elől a lépcsőház aljába húzódtunk, itt van a ház faliújságja, rajta pedig a négy A/4-es lap, amelyek büszkén hirdetik, hogy a társasház pontosan 72 855 forintot spórolt a rezsicsökkentésen.

Az idős asszony még hencegett is azzal, hogy ő bizony nem habozna bejelentést tenni a ház közös képviselője ellen, ha elmulasztaná kitenni a rezsicsökkentésről szóló tájékoztatót. „Minden reggel és minden este megnézem, hogy kint van-e, és örülök neki, hogy kint van. Hogy laminált papíron van, annak külön örülök, mert így nem árt neki a pára. Van egy barátnőm itt, a Páva utcában, na, azoknál nem laminált papíron van, fújja is a szél ide-oda. Én nem engedném ezt. Elő kellene írni azt is, hogy laminált papíron legyen. Mondjuk, az se mindig véd, egyszer már valaki a miénket is leszakította, akkor fel is hívtam a képviselőt, hogy gond van, de hála istennek, jött is gyorsan, és kitett egy újat. Ha nem tenné ki, akkor

A közös képviselők nem osztoznak a lelkesedésében, legtöbbjük arról panaszkodott, hogy nem tudják, pontosan mit kell csinálniuk, és hogy félnek a fogyasztóvédelmi bírságtól. Megkerestük az Üllői úti ház közös képviselőjét is, ő azonnal kérte, hogy a nevét ne írjuk le. „Igen, egyszer már valaki leszakította a tájékoztatót, és csak nagyjából 10-12 óra elteltével tudtuk visszatenni. Nem tudom, hogy ezért kaphatunk-e bírságot, de nem szeretnék kockáztatni. Most tervezzük, hogy leüvegezzük a faliújságot, hogy a lakók ne férjenek hozzá a tájékoztatóhoz, de akkor meg nem tűzhetnék ki a saját dolgaikat. Vagy ha leragasztják az üveget, hogy ne látsszon a tájékoztató, hát akkor sem tudom, mi lenne.”

Ha negatív dolgot tapasztal, jelentse!

A társasházi törvény 2013 végétől hatályos módosítása előírja, hogy a közös képviselőknek tájékoztatniuk kell a lakókat, hogy éves szinten és havi bontásban mennyit spóroltak a rezsicsökkentéssel. Ha ezt elmulasztják, 15 000 és 500 000 forint közötti fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatók, és a bírságot még akkor sem háríthatják át a lakóközösségre, ha nyilvánvaló, hogy egy lakó tépte le a határidőre kitett tájékoztatót. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már megyei rezsipontokat is nyitott, ahol az ügyintézők nemcsak a rezsicsökkentésről tájékoztatják az érdeklődőket, de bejelentést is lehet tenni náluk a rezsicsökkentés végrehajtását szabotáló közös képviselők vagy energiaszolgáltatók ellen.

A Fidesz politikusai országszerte bátorítják is a rezsifórumok résztvevőit, hogy ha bármilyen negatívumot tapasztalnak, jelentsék. A Fidesz egyik szóvivője, Hoppál Péter angyalföldi rezsifórumán például egy kérdező a rezsicsökkentést alattomosan, fű alatt megtámadó közös képviselőkről beszélt, akik gúny tárgyává teszik az intézkedést, és „alattomos támadásukkal elveszik az emberek örömét."

„Bár hallottam olyan közös képviselőkről, akik elviccelik a dolgot, én felfogtam a törvényt, tudom, hogy mik a kötelességeim, és végre is hajtom őket." Egy társasházak közös képviseletével foglalkozó budapesti cég vezetője azt mondta:

Éppen ezért nem gondolja, hogy "az államnak itt mindenáron a bírságolás lenne a célja. Határidőre kitesszük a tájékoztatót, lefényképezzük, hogy kint van, megkérjük a lakókat, hogy figyeljenek a papírra, aztán, ha esetleg valaki leszedi, mi szaladunk, és rakjuk ki az újat.”

Célszerű üveg mögé kifüggeszteni

A legtöbb megkérdezett közös képviselő a fényképezős módszert választja, mert így legalább azt tudják bizonyítani, hogy határidőre kint volt a tájékoztató. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) azonban kérdéseinkre jelezte, hogy ha bejelentés érkezik ellenük, ez sem feltétlenül menti meg őket a bírságtól, csak enyhítő körülmény lehet a büntetés kiszabásakor. „Célszerű a tájékoztató elhelyezéséről úgy gondoskodni, hogy azt illetéktelenek ne távolíthassák el, például üveg mögé kifüggeszteni” – javasolta válaszában az NFH.

A hatóság megjegyezte azt is, hogy nem céljuk a bírságolás, és 2014-ben nem is tervezik, hogy hivatalból ellenőrizzék a társasházi faliújságokat. Bejelentés alapján viszont indítanak vizsgálatot. Az országban eddig 15 rezsicsökkentéssel kapcsolatos beadvány érkezett a fogyasztóvédelemhez, de eljárás még egyikben sem indult, és így egyelőre bírságot sem szabtak ki. Tíz bejelentést kapott a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége, egyet a Pest megyei, kettőt Hajdú-Biharban adtak be (bár ez egyikben csak tájékoztatást kért a beadványos), kettőt pedig Fejér megyében.

Van másik!

A legfurfangosabb megoldással viszont egy Szentkirályi utcai társasházban találkoztam, a közös képviselő itt a faliújsággal közvetlenül szemben lakó nyugdíjas férfit bízta meg azzal, hogy figyelje a tájékoztatókat. „Jó szórakozás ez nekem, a feleségem már sajnos meghalt, az unokáim meg egyre ritkábban jönnek. Nyaralni se igen járok, általában itthon vagyok. Úgy óránként kijövök ide a konyhába, aztán kinézek az ablakon, hogy megvan-e még ez a rezsipapír. Eddig még mindig megvolt, de ha nem lenne meg, akkor jönnék gyorsan, aztán raknék ki újat. Hagytak itt nekem 30 darabot minden oldalból.”

Amikor arról kérdeztem a férfit, hogy magával a rezsicsökkentéssel egyetért-e, csak vállat vont. „Fiam, nekem itt aranyélet ez, mert nekem csak az a fontos, hogy kijöjjek a nyugdíjamból. Maguknak, fiataloknak viszont apróság, hogy mennyibe kerül az áram meg a gáz. Magukat inkább az érdekelné, hogy általánosságban jó hely-e ez az ország. Most meg már mindenhonnan a rezsicsökkentés jön, ezt a másik dolgot meg elfelejtjük.