Visszahívják a szappanízű kókuszreszeléket

kokonát
Vágólapra másolva!
Szappanos ízű és vegyszeres szagú kókuszreszelék azonnali  visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, a Nébih. A minőségi problémákon túl a termékben allergén anyag is van, ezt azonban elfelejtette feltüntetni a gyártó.
Vágólapra másolva!

Szappan ízű kókuszreszeléket hívott vissza a Nébih. Az áru vizsgálatát közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a Trafik Jam Kft. (5600 Békéscsaba, Almáskerti Park 6/3.) által előállított és a Lacikonyha Magyarország Kft. (5600 Békéscsaba, Almáskerti Park 6/3.) által forgalmazott „Kókuszreszelék 100 g" nevű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, erősen idegen, szappanos ízű. A szaga is kellemetlen, idegen, vegyszeres, aldehidre emlékeztet.

Asztmás rohamot okozhat

A laboratóriumi vizsgálat szerint a kókuszreszelék 37,4 mg/kg kén-dioxidot tartalmaz. Ez ugyan határérték alatti (50 mg/kg) mennyiség, de allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson,ezt a gyártó elmulasztotta, jogsértést követve el.

Szappanízű és allergén is a visszahívott kókuszreszelék. Ha ilyet vásároltak, vigyék vissza az eladónak. Forrás: Nébih

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik a gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, azoknál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is kiválthatnak.

Vissza az eladónak

A Nébih az előállítót – élelmiszer-biztonsági és minőségi hiba miatt – várhatóan bírság megfizetésére is kötelezi majd, az összeg megállapítása még folyamatban van. A visszahívott terméket a fogyasztók a vásárlás helyére vihetik vissza.