Erzsébetvárosi kampányháború: most épp lépéselőnyben a Fidesz

önkormányzati választási plakátok, Budapest, 2014.
Vágólapra másolva!
Belháborúk, kemény kampányharc, plakátrongálások, botrányos hangfelvételek jellemezik Erzsébetvárost az október 12-i önkormányzati választás előtt. A baloldal visszaszerezné az általa két évtizedig irányított kerületet. A Fidesznek nagyon jól jöttek az utóbbi napok baloldalhoz köthető ügyei, de a párt berkein belül egyesek Vattamány Zsolt bukásában bíznak.
Vágólapra másolva!

Csepel és Pestszentlőrinc-Pestszentimre mellett Erzsébetvárosban dúl az egyik legkíméletlenebb választási harc az október 12-i önkormányzati választás előtt Budapesten. Az utcákat teljesen elborították a jelöltek arcképei, a pártok aktivistái éjjel-nappal győzködik az embereket, valamint a plakátok szervezett rongálása sem számít egyedi jelenségnek.

Budapest VII. kerülete korábban a balliberális erők fellegvárának számított. Egészen 2010-ig csak az SZDSZ-ből vagy az MSZP-ből érkező polgármestereket választottak, de a Hunvald-botrány és a baloldal országos szintű mélyrepülése Erzsébetvárosban is megváltoztatta az erőviszonyokat.

Éles a kampányharc Erzsébetvárosban Forrás: Sztankó Bálint - Origo

A szociknál kezdett Garabits

Az elmúlt napokban kirobbant, hangfelvételekkel és lakhatási viszonyokkal kapcsolatos események megértéséhez egészen az 1990-es évekig kell visszanyúlni. Garabits Károly, aki jelenleg még az MSZP–Együtt–PM–DK–Együtt Erzsébetvárosért Egyesület hivatalos jelöltje, 1994-ben a szocialisták jelöltjeként szerzett egyéni mandátumot. A politikus a ciklus során szakított a párttal, majd az 1998-as választáson már az általa gründolt Együtt Erzsébetvárosért Egyesület színeiben jutott be a testületbe.

Plakátrongálás Erzsébetvárosban Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

2002-ben Garabits kiesett a közgyűlésből, de a helyi politikának továbbra is meghatározó alakja maradt. Az Origo információi szerint Deutsch Tamás – aki akkor az erzsébetvárosi Fidesz vezetője volt – unszolására lépett be Garabits 2005-ben az akkor ellenzékben lévő pártba. 2006-ban nem indult az önkormányzati választáson, de továbbra is a helyi szervezet tagja maradt. A négy évvel ezelőtti önkormányzati választás előtt hosszú huzavona után dőlt el, hogy végül Vattamány Zsolt indul a tisztségért.

Az ominózus botrányok

A Magyar Nemzet kedden írta meg, hogy Garabits Károly egy feltehetőleg 2012-ben készült hangfelvételen arról beszélt, „lopni tudni kell”, illetve hogyan tud ő roma szavazatokat szállítani, és milyen bűncselekményeket követett el a múltban. Garabits még aznap ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A hangfelvételről elismerte: azon az ő hangja hallható, de szerinte az manipulált. Csütörtökön pedig az derült ki, hogy Garabits egy Murányi utcai lakásba van bejelentve Farkas Ferenccel együtt. A DK polgármesterjelöltje kérdésre elmondta, nem tudta, hogy Garabits is azon a címen lakik.

Pesti ütötte ki Garabitsot

2010-ben egy ideig úgy tűnt, hogy Garabits lesz a befutó, mivel a Fideszben többen is őt tartották volna alkalmasnak a kerület vezetésére. Végül Pesti Imre – aki akkor a kormánypártok egyik legbefolyásosabb fővárosi szereplője volt – közbenjárására Vattamány mellett döntöttek a pártban. Ez nagyon komoly belső konfliktusokhoz vezetett a helyi szervezetben, többen más kerületbe igazoltak. A döntés egyik eredménye az lett, hogy Garabits 2012-ben távozott a kormánypártból, és újra az általa vezetett egyesület megerősítésébe fektette energiáit. Információink szerint többször világossá tette, hogy újra képviselő kíván lenni, és biztosra ígérte, hogy 2014-ben elindul az önkormányzati választásokon.

Vattamány Zsolt, polgármester plakátja Budapest VII. kerületében Forrás: Sztankó Bálint - Origo

A mérleg nyelve akart lenni

A nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán egy Garabitsot ismerő forrásunk arról beszélt, hogy a képviselőjelölt mindig „szeretett nagyzolni” a barátai előtt. Szerette nagyobbnak beállítani a vagyonát, mint amekkora az valójában, bár az is tény, hogy mindig jó szervező és kapcsolatépítő hírében állt. Informátorunk arra nem tudott felelni, hogy Garabits miért esett ki a helyi pártvezetés szűk köréből, de ebben az is szerepet játszhatott, hogy a neve akár kétes ügyekkel is összeköthető lenne.

Garabits abban bízott, hogy olyan helyzet áll elő az októberi önkormányzati választás után, amelyben ő lesz a mérleg nyelve. Ebben a szituációban úgymond „bármit kérhetett volna bármelyik oldaltól”. Annyi most biztosnak látszik, hogy nagy terveiről lemondhat, mivel sem a bal-, sem a jobboldal számára nem vállalható föl, hogy az országos hírnévre szert tett politikus újabb ügyekkel hozza kényelmetlen helyzetbe őket.

Farkas Ferenc a DK polgármesterjelöltjének plakátján Forrás: Sztankó Bálint - Origo

Kik csinálhatták a felvételt?

Forrásunk szólt arról is, hogy mivel Garabitsnak a Fideszben is voltak kapcsolatai, a felvételt is valószínűsíthetően a kormánypárthoz közel álló ismerősei készíthették, vagy pedig juttatták el hozzájuk. Mostanáig úgy tűnt – főleg Oláh Lajos balliberális jelölt tavaszi győzelme után –, hogy még a Fideszben is biztosra vették, hogy Farkas Ferenc, a DK jelöltje lesz az új polgármester. A felvétel nyilvánosságra hozása nagyban növelheti Vattamány újraválasztási esélyeit, bár a verseny továbbra sem dőlt el.

Forrás: Sztankó Bálint - Origo

A Fideszen belül nem múlt el nyomtalanul, hogy négy éve Vattamány lett végül a jelölt, idén nyáron is megpróbálták őt kiütni. A tavaszi választáson vereséget szenvedett Rónaszékiné Keresztes Monika saját csapatot is összerakott, amellyel el tudott volna indulni a voksoláson. Végül a kormánypárt vezetése a jelenlegi kerületvezető mellett tette le a voksát, akinek az újabb sikerét egyébként nem mindenki szeretné a Fidesz berkein belül. Információink szerint többek között azért esett Vattamányra a választás, mert a kerülethez nem kötődtek országos botrányok, szemben a korábbi ciklussal, így „már ez is eredménynek számított sokak szemében”.