Súlyos szakmai hibáról beszél a TEK főigazgatója

Vágólapra másolva!
Figyelmetlenségből hibázott, és ezt be is ismerte az a TEK-es kommandós, akinek hétfőn egy akció után elsült a pisztolya, és megsebesítette egyik társát. Erről Hajdu János TEK-főigazgató beszélt hétfőn az ATV-ben. A kommandóst felelősségre vonják, de Hajdu nem szeretné elveszíteni. A sérült felépül.
Vágólapra másolva!

"Belenyúlt az elsütő billentyűbe", amikor eltette a fegyverét, és így lőtte meg a mellette ülő technikus munkatársat – mondta a hétfő este a Ferenciek terén történtekről Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

A lövés az után dördült el, hogy a kommandósok elfogtak egy körözött férfit, aki egy taxiban utazott. A véletlen lövést súlyos szakmai hibának nevezte a főigazgató. "A kolléga hibázott, a műveleti egység hibázott, a TEK hibázott, ezt így hívják." Hajdu szerint szakmai parancsnoki vizsgálat kezdődött, de az ügy nem bonyolult, és a kolléga is elismerte, hogy hibázott.

Az érintett kollégát, aki az egyik megyei beavatkozó egységtől érkezett, "jó harcosnak", az egyik legjobb lövésznek nevezte. Hajdu azt mondta, ki fog állni érte, és küzdeni fog azért, hogy megtarthassa a munkahelyét. Szerdán ügyészségi vizsgálat is kezdődik, és az ügy bíróság elé kerül majd, ahol, mivel beismerte a hibát, minden bizonnyal meg fogják állapítani a bűncselekményt, a kollégát pedig el fogják ítélni – mondta.

Hajdu szerint a problémát állománygyűlésen elemzik majd a műveleti igazgatóval. Arra a felvetésre, hogy mit tesznek, hogy elkerüljék a hasonló hibákat, azt mondta, "erre képzést nehéz tartani", mert szerinte a hibát figyelmetlenség okozta.

Több embert visz a halálba

A hétfőn elfogott férfiról Hajdú azt mondta, hogy több embert is meg akart ölni, ezért volt szükség a mielőbbi elfogására. Azt az információt cáfolta, hogy csoportos öngyilkosságot szervezett volna, azt mondta, nagy értékre elkövetett csalás miatt körözte a rendőrség, és azért kérték a TEK segítségét, mert a barátnőjének írt levélben gyilkossággal fenyegetőzött, és egy mellékelt fényképen fegyverrel volt látható.

"A barátnőjét megfenyegette, (...) ha nem tart vele, akkor saját magával, ővele (is végez), és még több embert visz a halálba, (...) különböző fotókat mellékelt, ahol fegyvert tart a saját fejéhez, és ezzel zsarolta a lányt" – mondta a főigazgató, aki szerint az ilyen fenyegetést illik komolyan venni. Szerinte volt már olyan eset, amikor a rendőrök nem értek ki időben egy családi drámához, vagy nem tudtak megakadályozni egy féltékenységből elkövetett gyilkosságot.

Arra a kérdésre, miért pont a főváros egyik forgalmas helyén fogták el a férfit, csak azt mondta, hogy az egész világon a legtöbb esetben lakott területen, városban történnek az elfogások. Szerinte az arra járók sem az akció alatt, sem a lövés pillanatában nem voltak veszélyben, ráadásul utólag kiderült, hogy az elkövetőnél a taxiban nem volt fegyver.

Nem ürítette ki a tárat és a csövet

A Hvg.hu a TEK-től kapott tájékoztatás alapján azt írta, hogy a lövedék az autó ablakán hatolt be, és a hátsó ülésen ülő technikus hasi területét érte, de létfontosságú szervet nem érintett. A sérült teljes felépülésre számíthat.

Az Index.hu pedig belső forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a hibázó kommandós a pisztolytokba tette volna vissza a fegyverét, amikor elsült, de ez szabálytalan, mert az elfogott személy megbilincselése után a tárat üríteni kell, a fegyver csövéből is ki kell szedni a golyót, és csak ezután lehet visszatenni a tokba.

Úgy tudni, a rajtaütéskor a hatvan év körüli taxis is eléggé megijedt. Egyik kollégája az Indexnek arról beszélt: érthetetlen, hogy a TEK miért a forgalmas téren, menet közben hajtotta végre az akciót. „Amilyen bénák, akár a kollégánkat is lelőhették volna″ – panaszkodott.

Az Index szerint évekkel ezelőtt Hajdu Jánossal, a TEK vezetőjével is történt hasonló eset, amikor még rendőrként szolgált. Állítólag egy nemzetközi körözés alatt álló, de korábban kommandós elitegységnél szolgáló német bűnözőt akartak elfogni egy sóskúti hétvégi házban. Amikor behatoltak a házba, a férfi éppen zuhanyozott, és akkor ugrottak rá, amikor kijött a fürdőből. legyűrniük azonban nem sikerült, mert a tusfürdőtől csúszós volt a teste. A birkózás közben a német férfi hozzáfért Hajdu fegyveréhez, amely elsült, és lábon találta az egyik kommandóst.