Telefonon keresztül is önre tudunk csatlakozni

álpszichológus, sarlatán, alternatív gyógyászat, energia-terápia
Vágólapra másolva!
Évi kétmilliárd forintot hagyunk náluk abban reménykedve, hogy segítenek a lelki problémáinkon. Kézrátétellel, telefonos gyógyítással és egyéb praktikákkal. A pszichológusok most harcot indítanak ellenük. Miért virágzik az internetes kuruzslás, és mennyire vagyunk könnyen rászedhetők?
Vágólapra másolva!

- Haló!

- Haló.

- Jó napot, azért telefonálok, mert két hete kirúgtak, a feleségem elhagyott, megfeneklett az életem. Annyira összecsuklottam, hogy alig tudok kijönni a lakásból. Tudna nekem segíteni, jó helyen járok?

- Persze. A Bach-virágterápiát mindenképpen ajánlanám, energizálni is jó lenne, mert az élethelyzete miatt valószínűleg leesett az energiaszintje. Gyógyításról is lehet szó. Mit szeretne pontosan?

- A lehető legrövidebb idő alatt helyre jönni lelkileg.

- Nos, akkor a Bach-cseppek mellett lelki vitaminokat is tud venni. Először el sem kell jönnie, mert a feleségem médium, és telefonon keresztül is önre tud csatlakozni. Ha személyesen is szeretne gyógyulni, akkor átbeszélhetjük a problémáit, majd kézrátétellel tudunk energiát adni önnek, amivel segítünk a fájdalmas traumák feldolgozásában.

Ők csak a lélek egy bizonyos tartományát ismerik

A fenti beszélgetés köztem és egy spirituális lélekgyógyász között zajlott, akit az interneten találtam a lelki gyógyulás keresőszavakkal. Egy másik lélekgyógyásszal már úgy beszéltem, hogy megmondtam neki az elején, hogy újságíró vagyok. Őt a spirituális pszichoterápia keresőszavakkal találtam.

"Önismereti tanácsadó vagyok, legalábbis így hívták, amikor elvégeztem a képzést. A pszichoterápia kifejezés a munkám leírásában szerepelhet, de nem pszichoterapeutaként hirdetem magam" - mondta. Állítólag kínosan ügyel arra, hogy a vendégei előtt is tisztázza, hogy ő nem pszichológus, alapvetően masszázsterápiával foglalkozik, amit több kliense pszichológus mellett vesz igénybe.

"Csak azért nincs pszichológus végzettségem, mert nem végeztem el az egyetemet. De az a tapasztalatom, hogy sokkal hatékonyabban dolgozunk, mint azok, akik éveken keresztül tanulják a freudi, jungi megközelítést. Ők csak a lélek egy bizonyos tartományát ismerik, mi teljesen más szemszögből látunk élethelyzetekre, láthatatlan mozgatórugókra" - mondta a nő, aki még nem hallott arról, hogy a pszichológus társadalom felvette a kesztyűt a sarlatánok ellen. A beszélgetés végén megköszönte, hogy felhívtam a figyelmét a közelmúlt eseményeire, azt mondta, ellenőrizni fogja, hogy ne állítson magáról valótlanságot a honlapján.

A masszázsterapeuta szerint vannak, akik mindenféle képzettség nélkül kínálnak lelki gyógyulást, de sokan vannak - köztük ő is -, akik neves szakemberektől tanulnak, és a pszichológiával kiegészítő tevékenységként hagyni kellene őket dolgozni.

Forrás: AFP/PhotoAlto/Alix Minde

Mindenki az, aminek mondja magát

Hónapok kérdése, hogy Magyarország ne legyen többé a hozzá nem értő lélekgyógyászok paradicsoma. Szeptember végére ugyanis lezajlott a társadalmi vita arról a törvényjavaslatról, amely lehetővé teszi a Magyar Pszichológus Kamara megalakulását. A tervezet közigazgatási egyeztetése most zajlik, "reményeink szerint heteken belül a kormány elé kerül, és az Országgyűlés is még idén dönthet" - mondta lapunknak Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Szerinte a kamara megalakulása lesz a megoldás a kuruzslók térnyerésének megállítására.

Ma szinte csak az nem pszichológus, aki nem akarja annak mondani magát: semmilyen jogszabály nem tiltja ugyanis, hogy valaki terapeutaként hirdesse magát. Ráadásul semmilyen hatóság nem jár a kuruzslók nyomában, egyedül a civil szervezetként működő érdekvédelmi egyesület, amely az utóbbi hetekben verbuvált egy önkéntes pszichológusokból álló csapatot, amelynek tagjai a magukat az interneten hirdető csalókra vadásznak. Már több mint negyven embert kaptak el.

A törvények nem a pszichológusokkal vannak

Először megkérik a gyanúsnak tűnő terapeutát, hogy küldje el a diplomamásolatát, amit az azonosításra felszólított netes lélekgyógyász vagy megtesz, vagy nem. A többség ugyanis tisztában van vele, hogy egy civil szervezettel áll szemben, amelynek kényszerítő ereje nincs. Másrészt azt is tudják, hogy a törvények is őket védik, de legalábbis nem állnak velük szemben.

"Egyedül az egészségügyi törvény 103-as paragrafusára hivatkozhatunk, amely szerint pszichoterápiát a pszichoterápiás eljárások végzésére képesítéssel rendelkező szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezhet önállóan. De még ezt is ki lehet játszani azzal, ha az illető azt mondja magáról, hogy csak egészséges emberekkel foglalkozik, nem gyógyító tevékenységet végez, vagy hogy nem haszonszerzésből csinálja, nem is számláz, vagy amit csinál, az nem terápia, hanem csak tanácsadás" - mondta Császár-Nagy.

Ha valakit mégis rajtakapnak azon, hogy nyilvánvalóan félrevezeti a klienseit, akkor először felszólítják, hogy fejezze be ezt a tevékenységet, majd ha ez nem történik meg, akkor értesítik az ÁNTSZ-t, amelynek szakértői kivizsgálják az esetet, és akár büntetést is kiszabhatnak. De ez még mindig nagyon erőtlen fellépés a kuruzslók ellen.

Egymillióan jártunk sarlatánnál

Van, aki hároméves pszichológiai alapszakos diplomával a zsebében kezel embereket. Előfordul olyan is, hogy valaki nem pontosan jelöli meg a képesítését, amikor a neten hirdet. Ő nem veszélyes a betegekre, de hibázik, mert nem ad elég információt magáról. A tízsoros 103-as paragrafust leszámítva a magyar jogrendben semmi nem szól a mentálhigiéniás kezelések szabályozásáról. Ezért a rafináltabbak kínálhatnak úgy is auratisztítást vagy hipnózist, hogy ezzel ne merítsék ki a büntető törvénykönyvben szereplő kuruzslás fogalmát.

Császár-Nagy szerint a magyarok közül körülbelül 3 millió ember vett már igénybe valamilyen mentálhigiéniás szolgáltatást, és az emberek nagyjából egyharmada kuruzslónál kezdi. Az egyesület 25 éve létezik és monitorozza a piacot, valamint kezeli a hozzájuk érkező panaszokat - ezekből becsülték meg, hogy ma csaknem 10 ezer kuruzsló álpszichológus lehet az országban, és nagyjából éves szinten 2 milliárd forintot keresnek.

Pedig ők 1989 óta próbálkoznak, hogy legyen kamarájuk. "Minden kormányzathoz benyújtottuk a javaslatot, de mindig leráztak, arra hivatkozva, hogy nincs pénz a pszichológuskamara létrehozására. Amikor mondtuk, hogy megpróbáljuk magunk összekalapozni a pénzt, akkor azt mondták, hogy ez most nem időszerű, így végül nem lett. A jelenlegi kormányzat az első, amely 18 hónappal ezelőtt pozitív választ adott a megkeresésünkre, aminek nagyon örülünk."

Császár-Nagy szerint nonszensz, hogy Magyarországon eddig a pszichológusoknak nem volt kamarájuk, noha még a növényvédő mérnököknek és a növényorvosoknak is van. "Itthon a pszichológus szakok a legnépszerűbbek között vannak az egyetemeken, és a magyar pszichológusok tudományos szinten is a világ élvonalában járnak. Óriási az elvándorlás a végzett pszichológusok között, egyedül azzal lehetne őket itthon tartani, ha látnák, hogy van értelme itthon praktizálni, és nem kuruzslók foglalkoznának az ő potenciális pácienseikkel" - mondta a szakember.