Tévedésből lettek EU-ellenesek a magyarok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években nem változott jelentősen az EU megítélése Magyarországon, 32 százalék szerint kifejezetten jó az EU-tagság, és csak 22 százalék utasítja el az EU-t.
Vágólapra másolva!

Összecseréltek két számot a Tárki pénteken közölt, az EU-csatlakozás megítéléséről szóló kutatásában, amelyről az Origón is beszámoltunk. Akkor a közölt adatok alapján azt írtuk, hogy jelentősen megnőtt azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg az ország EU-tagságát.

A nagy változás azonban csak egy tévedés eredménye volt: a kutatásról szóló sajtóközleményben a Tárki munkatársai összekeverték az EU-csatlakozást negatívan megítélők arányát azoknak az arányával, akik szerint a kérdés nem dönthető el egyértelműen, így téves következtetéseket vontak le az eredményekből. A közvélemény-kutató hétfőn, a hiba felfedezése után pontosította a kutatásról szóló összefoglalóját.

Ezek szerint az elmúlt években nem változott jelentősen az EU megítélése Magyarországon. Változatlanul a magyarok csaknem harmada, 32 százaléka tartja jónak azt, hogy az ország az EU tagja, míg 22 százalékuk ennek ellenkezőjét gondolja.

A társadalomkutató intézet nyári, országos reprezentatív felmérése szerint jelentős azok aránya is (39 százalék), akik szerint a kérdés nem dönthető el egyértelműen.

A közlemény szerint az adatok nagyon hasonlítanak a 2011-es, azaz a legutóbbi adatfelvétel eredményeihez. A felmérés eredményeiből kiderül az is, hogy az iskolázottsági szint, valamint a jövedelmek emelkedésével nő a tagságot pozitívumként értékelők száma: a legfeljebb érettségivel rendelkezők között tízből hárman, a diplomások körében viszont már tízből öten tartják jó dolognak.

A legrosszabb jövedelmi helyzetben lévők alig negyede áll kedvezően az uniós tagsághoz, az anyagi gondok nélkül élők körében az arány 61 százalék. Ugyancsak az átlagosnál több támogató van a foglalkoztatottak, a budapestiek, a dél-dunántúliak és az internetezők, valamint a politikailag aktívak körében. Pártpreferenciák szerint csak az Együtt-PM szövetség tábora emelhető ki: az átlagoshoz képest csaknem kétszeres, 58 százalékos az EU-tagságot jónak tartók tábora körükben.