A Közgép a focit támogatja, a CBA malacokat oszt

A Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub edzése, Szijjártó Péter, Közgép molino
Vágólapra másolva!
A legnagyobb vállalatok nem maradhatnak ki a jótékonykodásból, az elesetteket, a sportot vagy a kultúrát támogatniuk kell. A kormányhoz közel álló legnagyobb cégek ugyanakkor nem térnek le a Fidesz által kijelölt csapásvonalról: a Közgép főként a csapatsportokra, míg a CBA Orbán Viktor főtanácsadójának az alapítványára áldoz. Multinacionális versenytársaikkal ellentétben művészetekre, betegekre, fogyatékkal élőkre nem nagyon költenek.
Vágólapra másolva!

Mi a közös Fa Nándor vitorlázóban, Hosnyánszky Norbert vízilabdázóban és Ungvári Miklós cselgáncsozóban, azon kívül persze, hogy mindannyian sportolók? A helyes válasz, hogy mindhármukat név szerint említi a Közgép a cég szponzoráltjai és támogatottjai között. Kis csalással ugyan, hiszen Fa nevét egy interneten elérhető dokumentumban találtuk, míg a másik kettőt a cég maga küldte el a szponzorációval kapcsolatos érdeklődésünkre, de mindez jól mutatja, hogy a kormányváltás óta több százmilliárd forintnyi közpénzt elnyert építőipari vállalatnak mi a fő csapásiránya, amikor társadalmi felelősségvállalásról van szó.

A dunakeszi futsalcsapatban játszik Szijjártó Péter. Mögötte a Közgép Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"A Közgép Zrt. régóta elkötelezett a különféle sportágak támogatása mellett. Cégünk elsősorban csapatsportokat - kosárlabda, vízilabda, jégkorong, futball - szponzorál, és kiemelt támogatóként büszkén osztozik az elért sikerekben", írta a vállalat az Origo megkeresésére, hozzátéve, hogy a világbajnok vízilabda-válogatottat is két éve támogatják. A cég két csapatnak is névadó szponzora, a Szolnoki Dózsa-Közgép vízilabdacsapatnak, és a Ceglédi VSE-Közgép dzsúdószakosztályának. Előbbiben az említett, olimpiai bajnok Hosnyánszky mellett a szintén válogatott Vámos Márton és Decker Attila is játszik, utóbbinak a tagja Ungvári, akit egyénileg is szponzorál a cég.

A vállalat elegáns szerénységgel, az "emellett kisebb sportegyesületeket is támogatunk" fordulattal kerülte meg a kérdést, hogy hova adnak még pénzt, így a hivatalos válasz helyett az internetről és a mezeken látható logókból derül csak ki, hogy például az Orbán Viktor alapította Puskás Akadémiát, valamint a Szijjártó Péter államtitkárt is leigazoló dunakeszi futsalcsapatot is támogatja a vállalat.

Ezzel a Közgép - amely több szálon kötődik a kormányhoz és a Fidesz egyik legfontosabb gazdasági háttéremberének számító Simicska Lajoshoz - ugyanazon a csapásirányon mozog, mint a kormányzat, illetve a fideszes parlamenti többség, amely megszavazta a látványcsapatsportok adótámogatási rendszerét. A kormányváltás után bevezetett lehetőségről Orbán Viktor azt mondta, "az Európában egyedülálló támogatási rendszer nélkül a magyar versenysport aligha tudna kikerülni abból a gödörből, amelyben jelenleg van".

Jól járnak emellett a soroksári óvodák és alapítványok is - itt van a Közgép székhelye - , mert, mint a megkeresésünkre adott válaszlevélből megtudtuk, a Közgép "felelős vállalatként rendszeresen támogat soroksári intézményeket, például helyi alapítványokat, óvodákat vagy közösségi rendezvényeket".

A vízilabda mögött is ott a Közgép, látszik a Kemény Dénes mögötti molinón Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sajnos hiába kértük, összegeket nem árult el a cég, így azt sem tudtuk meg, hogy mekkora anyagi segítséget jelent egy fotókiállítás, a helyi gyermekétkeztetés vagy a falunap közgépes támogatása. Ilyen is van ugyanis, igaz, nem mindenkinek jut a jóból, csak azokon a településeken számíthatnak ilyesmire, ahol a cég egyéb projektjei miatt is megjelenik, azaz építtet vagy épít.

A konkurens a kultúrát erősíti

Hogy legyen összehasonlítási alapunk, legalább a támogatási irányokról, lekértük több nagy építőipari cég szponzorációs adatait is. A Colas egyáltalán nem válaszolt, a Strabag a nyári szabadságolások miatt csak későbbre ígért választ, amit sajnos nem tudtunk megvárni, a Swietelskytől viszont érkeztek adatok. Ezekből az derült ki, hogy a cég elsősorban a kultúrára és a populáris művészetekre áldoz, például Havasi Balázst és a Havasi Symphonic koncertjeit segítette, illetve "a közeljövőben tervezi Rúzsa Magdolna zenei tevékenységének szponzorációját".

A sport is számíthat a Swietelsky segítségére, a szokásos csapatsportok mellett a korcsolyaszövetséget, a magyar raftingcsapatot és a vitorlásegyesületet is támogatják, emellett alapítványokra is jut pénz, mint a cég írta, adományozási tevékenységük "a teljesség igénye nélkül a következő szervezeteket érinti: Mentőöv Gyermekeinkért, Down Egyesület, Nem Adom Fel Alapítvány, Reménycsillag Gyermekekért Alapítvány, Nyírségi Diabetes Egyesület, KUL Alapítvány, Magyar-Japán Baráti Társaság a Szökőár Áldozatainak Megsegítéséért".

A Közgép és a Swietelsky is támogatja a mérnöki, építőipari szakmát, az előbbi cég programokra, konferenciákra, szakkiadványra áldoz, utóbbi pedig a műszaki felsőoktatást segíti, például a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületén, a Magyar Mérnöki Kamarán keresztül.

A CBA Hegedűs Zsuzsát választotta

Egy másik nagy, vállaltan a Fidesz felé húzó, magyar tulajdonú nagy cég, a CBA támogatási politikájára is kíváncsiak voltunk. Itt már legalább közelítőleg megtudtuk, mennyit költ a cégcsoport: "mindenképpen évi tízmilliós nagyságrendről van szó", írta Fodor Attila szóvivő.

Az élelmiszer-kereskedelmi hálózat bevallottan fő támogatottja a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány, amelynek vezetője, Hegedűs Zsuzsa egyébként Orbán Viktor tanácsadója. A CBA eleinte egészséges élelmiszereket tartalmazó csomagokat adott a hátrányos helyzetű kistérségben a szegény családoknak, aztán a "halak helyett hálót" jegyében jöttek a kishaszonállatok - például malacok, kecskék - és a vetőmag, közölte a cég.

Hegedűs Zsuzsa CBA-s élelmiszercsomaggal és gyerekekkel Kislétán Forrás: MTI/Balázs Attila

"Emellett boltjainkban gyűjtőurnákat helyeztünk/helyezünk ki, ezzel vásárlóinknak is lehetőséget kínálva a segítségre. Ily módon negyedévente körülbelül 1 millió forintos plusztámogatást sikerül összegyűjtenünk", írta Fodor Attila. A CBA logisztikai és marketingtámogatást is ad az alapítványnak, amelynek működéséről ide kattintva olvashat cikkeket.

A cégcsoport helyszínt és publicitást ad a véradásra biztató Ments Életet Alapítványnak. Ami az egyedi segítségeket illeti, a 2010-es árvízben Gelejen két családnak épített házat a CBA, pénzt adott a vörösiszapömlés károsultjainak, az idei árvízben pedig ételt a védekezésben részt vevőknek.

Máltaiak, baptisták

A CBA társadalmi felelősségvállalási programjait az Auchannal és a Sparral is össze tudjuk hasonlítani, mivel két utóbbi cég meglehetősen részletesen beszámolt a saját jótékonysági tevékenységeiről.

Az Auchan válasza szerint a cég alapítványa évente több projektet is támogat egyenként változó, több ezer eurós összeggel, elsőként a miskolci Szimbiózis Alapítvány nyert el egy 4 milliós támogatást, ezzel "120 kisiskolásnak lehetősége nyílik arra, hogy bekapcsolódjon a Szimbiózis alapítványnál lakók életébe, és a sérültek és egészségesek együtt végezhessenek értékteremtő munkát".

Maga az áruházlánc az SOS Gyermekfalu támogatója, az idén 8 millió forinttal segítette a hátrányos helyzetű gyerekeket, továbbá együttműködnek a Vöröskereszt szervezeteivel és a Baptista Szeretetszolgálattal is. Áruházankénti eseti támogatások is léteznek, legutóbb néhány napja a Tímár utcai gázrobbanás károsultjainak az óbudai áruház ajánlott fel "azonnali, igény szerinti termékeket az érintetteknek".

A Spar válasza szerint a cég "legfontosabb stratégiai partnere több mint másfél évtizede a Magyar Máltai Szeretetszolgálat". 2012 karácsonyán az adománygyűjtő akcióban 170 tonna élelmiszer gyűlt össze, a cég emellett a hátrányos helyzetű és nincstelen emberek szemüveghez jutására 2012-ben 7,5 millió forintot gyűjtött, ehhez a Spar még 7 millió forintot tett hozzá.

Saját elmondása szerint a Spar és az Auchan is odafigyel emellett a fogyatékkal élő dolgozókra, az előbbi cég 2010-ben elnyerte a Fogyatékosságbarát munkahely címet, mely cím használati jogát 2012 végén további két évre meghosszabbíthatták. Az Auchan pedig azt hangsúlyozza, hogy több mint 120 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztat, "például rendkívül sikeresen dolgoznak dunakeszi áruházunkban siket és nagyothalló pénztáros kollégáink". A CBA - bár levelünkben rákérdeztünk - nem közölt hasonló adatokat.

A dohánygyárak titokban adakoznak

Megkerestük emellett a trafikokkal kapcsolatos változások nagy nyertesének kikiáltott, szintén magyar tulajdonú Continental Dohánygyárat is, de ők nem reagáltak kérdéseinkre. Ezzel nem voltak egyedül: a BAT és a Philip Morris sem válaszolt érdemben a társadalmi felelősségvállalást firtató levelünkre. Úgy tudjuk egyébként, a dohánytermékek reklámjára és az ágazat szponzorációs tevékenységére vonatkozó szigorú szabályok miatt a dohányipari cégek kifejezetten elzárkóznak az ilyen nyilatkozatoktól, még ha ezt hivatalosan nem is ismerik el.