Nem nyitják újra a kutakat Ózdon

Vágólapra másolva!
Sem a korábban bezárt közkutakat nem nyitják újra, és a nyomást sem állítják vissza a korábbira Ózdon, közölte a polgármester. A kutakban hétvégén arra hivatkozva csökkentették a nyomást, hogy a lakók egy része több száz litert csapolt magának kertlocsolásra és autómosásra.
Vágólapra másolva!

Az Ózdon nemrég bezárt kutak egyikét sem nyitják meg újra, és a csökkentett nyomású kutak
nyomásán sem változtatnak - jelentette be Fürjes Pál, ózdi polgármester. A városvezető azért hívott össze sajtótájékoztatót hétfőn kora délutánra, mert Nyakó István, MSZP-s képviselő korábban azzal kürtölte tele a sajtót, hogy sikerült megegyeznie a polgármesterrel, és újranyitják a közkutakat.

Fürjes állítása szerint korábban percenként 40-50 liter víz tudott kifolyni egy kútból, most az a cél, hogy a csökkentett nyomással működő kutak percenként 5 litert adjanak. Nyakóval csupán abban állapodott meg, hogy ellenőrzik ezeknek a kutaknak a működését.

A városvezetés nem tűri a lopást, tavaly a pazarlás és vízlopás olyan mértéket öltött, hogy
foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel - mondta a polgármester a sajtótájékoztatón, majd azt is hozzá tette, hogy az autómosást és kertlocsolást nem tudják közpénzből finanszírozni.

Az ózdi önkormányzat még júniusban döntött arról, hogy korlátozzák a közkutakból a vízvételi lehetőséget, a nagy részüket lezárják, a többiben lecsökkentik a víznyomást. A legszegényebb romatelepeken a házakba nincs bevezetve a víz, az ott élők csak a kutakból jutnak hozzá.

Az intézkedések miatt a Roma-Magyar Baráti Társaság hétfőn három órára tünetést szervezett az önkormányzat elé. Harkály Csaba, társaság elnöke hétfőn kora délután azt mondta az Origónak, hogy korábban Nyakó Istvántól úgy értesült, hogy a kutakat vissza fogják állítani az eredeti állapotukra, és ezért a polgármester sajtótájékoztatója előtt visszamondta a rendőrségen a tüntetés bejelentését.

Ennek ellenére háromkor megjelentek az önkormányzatnál, hogy sajtótájékoztatót tartsanak. Ezen azt mondták, vagy Nyakó István, vagy az önkormányzat átverte őket. A sajtótájékoztató közben megjelent a helyszínen Kis Gergely András volt jobbikos képviselő, valamint a roma kisebbségi önkormányzat tagjai is. A három fél végül összeszólalkozott, és hangosan veszekedtek egymással.