Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki T. András volt országgyűlési képviselőt és Újfehértó város egykori polgármesterét - közölte az ügyészséget vezető Keresztes Imre. Tóth András egykori fideszes képviselőről van szó, és egy régóta húzódó korrupciós ügyről. Az ügyészséget egy afféle időkapszula juttatta nyomra.
Vágólapra másolva!

"Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja" miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Tóth Andrást. Tóth 2006 és 2010 között volt Újfehértó polgármestere, valamint a Fidesz országgyűlési képviselője is volt.

Tóth András, Újfehértó korábbi polgármestere meggylevest kóstol az újfehértói meggyfesztiválon Forrás: MTI/Kiss István

A KNYF közleménye szerint az ügy lényege, hogy Tóth a polgármestersége alatt a város temetőjének rekonstruálására, valamint futballpálya építésre kiírt közbeszerzési eljárást manipulálta: előre megállapodott az M. Kft. ügyvezetőjével, hogy ha a családi házánál különböző munkálatokat (pl. faház építése, térkövezés, kerítésfestés) ingyen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot.

Így is történt, az M. Kft. elnyerte a temető rekonstrukciójának kivitelezését. "T. András az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008. őszén a Kft. emberei elvégezték, illetve más személyek bevonásával elvégeztették a kért munkát, kb. 1.500.000,- Ft értékben" - áll az ügyészségi közleményben.

A szerszámos házikó építésébe bevontak egy olyan asztalos mestert is, akinek nem tetszett a korrupció. Ezért a faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának napilap részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás során az "időkapszulát" megtalálta a KNYF - mivel az asztalos vallott róla. Kibontották a falból, és lefoglalták.

Emellett az ügy mellett Tóth Andrást a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével is meggyanúsították. Tóth nem élt panasszal, és vallomást tett. Gyanúsított az ügyben az M. Kft. ügyvezetője is, aki viszont panaszt jelentett be, és nem tett vallomást.

A nyomozás tovább folyik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről