Vona: Nem vagyunk demokraták

Vona Gábor, Jobbik, évnyitó rendezvény
Vágólapra másolva!
Fegyveres konfliktust vizionált és a liberális demokráciák válságáról beszélt Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt évindító rendezvényén. Vona beszédében azt is kijelentette, hogy  sem kommunisták, sem fasiszták, "de demokraták sem vagyunk", a Jobbiknak pedig kötelessége a magyar társadalom önvédelmi képességének javítása.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzetiszocialisták, de demokraták sem vagyunk" - mondta pártja eszmeiségéről Vona Gábor pártelnök szombaton a Jobbik évindító rendezvényén Budapesten. Vona szerint "szellemi centrumuk" nem az osztályhatalom, nem az államhatalom és nem a faji alapokon nyugvó hatalom, de a pénz és a szellemi tőke sem, és nem tagjai annak a demokrata eszmeiségnek, amellyé "az mára züllött".

"A gazdasági világválság a liberális demokráciák válsága is" - mondta a pártelnök, aki a "következő egy-két évtizedben" elkerülhetetlennek lát egy fegyveres konfliktust. Akkor szerinte nem az fog számítani, hogy ki milyen szervezethez tartozik, hanem milyen közösség része. Ezért szerinte a Jobbiknak kötelessége a magyar társadalom önvédelmi, önszerveződési és önfenntartási képességének javítása.

Vona azt is elmondta, hogy a nyugati világot és Magyarország többi politikai erejét is átható "materialista, ultraliberális" eszmeiséggel szemben "tűzzel-vassal" tiltani fogja az elhajlást és az "ellenségeinkkel való megalkuvást". "A saját sorainkat is tisztítani és rendezni kell (...), a politikusainknak is meg kell érteniük, hogy nem kompromisszumok keresése a dolguk, hanem harc, harc és harc, és ezzel a nemzet-, ember- és istenellenes rendszerrel kompromisszumot nem fogunk kötni" - mondta Vona Gábor.

Vona a többezres - párttagokból, szimpatizánsokból és meghívottakból, jobbára fiatalokból álló, nemzetiszínű és jobbikos zászlókat lengető - hallgatósága előtt tartott csaknem másfél órás beszédében hosszan beszélt a kormány gazdasági szabadságharcának bukásáról. Szerinte a kudarcnak négy oka van: a Fidesz maga, amely "szélsőséges liberális" gyökerei miatt alkalmatlan egy ilyen szabadságharc lefolytatására; a rossz intézkedések az egykulcsos adóval és az államadósság mindenáron való csökkentésével; a társadalmi egység szétesése és az ország külpolitikai elszigetelődése.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vona Gábor beszéde közben. A képre kattintva galéria nyílik!

A pártelnök ismertette a Jobbik álláspontját, miszerint valódi gazdasági szabadságharcra van szükség, az egykulcsos adó helyett egy progresszív, igazságosabb, családi szempontokat érvényesítő és az értékteremtő munkát kedvezményekkel támogató adórendszerrel, az államadósság újratárgyalásával, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar talpra állításával.

Az EU-t is kritizálta Vona

A Jobbik elnöke külpolitikai fordulatot is sürgetett, szerinte Magyarország a jelenlegi EU keretein belül nem fog megerősödni. Pártja nem akarja Európából kivezetni az országot, hanem a klasszikus európai értékek mentén szervezné újjá Magyarországot, és Európában is ezért harcolna. A pártelnök megismételte, hogy népszavazásra volna szükség Magyarország uniós tagságáról. Szerinte Magyarország csak papíron kap több pénzt az uniótól, mint amennyit befizet, mert a támogatások ráfordításának megkötése, a vámbevételek kiesése, a tőke szabad áramlása, a támogatások önrésze és a nemzetgazdasági helyett a nyugati érdekek céljait szolgáló felhasználás összességében rontja Magyarország helyzetét.

"A gazdasági mellett politikai gyarmattá is válunk, és Magyarországnak annyi önállósága maradt, mint egy államnak az Egyesült Államokon belül" - mondta Vona. A Jobbik elnöke szerint ha továbbra is az EU tagja marad Magyarország, akkor a folyamatos megszorításokkal és a tőke kiszivattyúzásával még rosszabb helyzetbe kerül, hogy aztán már azért ne léphessen ki az unióból, mert nem lesz képes önállóan megállni a lábán.
Szerinte ezzel szemben valódi keleti fordulatra van szükség, elsősorban Törökország és Oroszország felé, mert velük érdemi és mindkét félnek előnyös gazdasági együttműködés alakítható ki.

Összefoglaló a Jobbik évindító rendezvényéről

A belpolitikával kapcsolatban Vona Gábor azt mondta, hogy a balliberális oldalnak jelenleg nincs vezető pártja. Szerinte az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferenc "gátlástalan, hataloméhes, cinikus, ultraliberális, hazug, áruló és nem is igazán normális", az MSZP-ben a "retró-szakasz és a Kádár-jugendek" csatáznak, az LMP pedig hamarosan "feloldódik abban a balliberális pocsolyában, amelyből érkezett". A kormány célja Vona szerint nem az ország, hanem a Fidesz megerősítése, és "mára ki lehet mondani, hogy a Gyurcsány- és az Orbán-kormányok egymás után, különböző eszközökkel, de közösen tönkretették az országot".

A párt nagyjából ötórás évnyitó rendezvényén, a Sportmax 2 csarnokban Vona Gábor beszéde előtt és után kulturális programok, néptánc- és népzene-bemutatók, szavalatok szórakoztatták a résztvevőket, zárásként pedig az Ismerős Arcok zenekar adott koncertet.