Olcsó közmunkásokkal nyerészkedtek a katasztrófavédők

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon kirúgták az összes takarítót, hogy a helyükre jóval olcsóbb közmunkásokat vegyenek fel. Az ombudsman szerint törvénysértő ez az eljárás.
Vágólapra másolva!

A közfoglalkoztatás céljával alapvetően ellentétes, ha úgy teremtenek státuszokat a lényegesen alacsonyabb bérű közfoglalkoztatottaknak, hogy kirúgják az addigi munkavállalókat - figyelmeztetett az ombudsman.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon 2012. március elsejétől - csoportos létszámleépítés keretében - az összes takarítót elbocsátották, helyettük ugyanabban a munkakörben közfoglalkoztatottakat alkalmaztak - állt az ombudsmannak küldött egyik panaszbeadványban. Az alapjogi biztos vizsgálata feltárta, hogy az igazgatóság Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjától közfoglalkoztatási program támogatását kérte 22 közfoglalkoztatott alkalmazására 8 órás munkaidőben, takarítóként, udvari munkásként. Miután megkötötték az erről szóló hatósági szerződést, elbocsátottak 19 határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban álló takarítót.

A biztos szerint a megkötött hatósági szerződés nem felel meg az országos közfoglalkoztatási program jogszabályi feltételeinek. Nem tesz eleget annak a követelménynek sem, hogy a közfoglalkoztatottak alkalmazását megelőző három hónapban, illetve a közfoglalkoztatás időtartama alatt ne szüntessék meg azonos vagy hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak az az eljárása, hogy közfoglalkoztatottakat kezdett alkalmazni, majd nem sokkal később megszüntette az azonos munkakörben dolgozó munkavállalóinak határozatlan idejű jogviszonyát, sérti a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog követelményét. A garanciális szabályokat megkerülő, azokat önkényesen (át)értelmező eljárás ugyanakkor összeegyeztethetetlen az állam munkához való joggal kapcsolatos feladataival és alapjogi kötelezettségeivel is.