Nyílt vitára hívta Lázárt Schiffer az ügynökügyben

Vágólapra másolva!
Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő nyílt vitára hívta Lázár Jánost az ügynökakták nyilvánosságra hozásának ügyében. Az LMP keddi közleménye szerint Lázár valótlanul állította, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményezett az ügyben.
Vágólapra másolva!

Schiffer András országgyűlési képviselő az állambiztonsági akták nyilvánossága ügyében nyilvános vitára hívta a Fidesz frakcióvezetőjét Lázár Jánost - közölte az LMP kedden. Az LMP közleménye szerint két eset lehetséges. "Lázár Jánosnak vagy a mai napig nem sikerült elolvasnia az LMP vonatkozó törvényjavaslatát, vagy napok óta tudatosan próbálja hazugságokkal etetni a magyar nyilvánosságot."

A közlemény szerint Lázár János valótlanul állítja, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményezett az ügyben, és erre az LMP mondott nemet a február 20-i szavazás után. "A frakcióvezető a jelek szerint akkor sem mondott igazat, amikor azzal indokolta a javaslat parlamenti bukását, hogy ő támogatta volna, de álláspontjával kisebbségben maradt saját képviselőcsoportjában. Azóta a sajtónak nyilatkozó kormánypárti képviselőktől tudjuk, hogy a törvényjavaslatról nem volt szavazás a frakcióban, a képviselőcsoportot pedig nem szondázták meg előtte" - áll a közleményben.

Az LMP szerint ha Lázár nem fogadja el a meghívást, azt azért teszi mert fél, hogy hazugságai miatt magyarázkodnia kell, pártja pedig attól tart, hogy kiderül: az 1990 utáni politikai és gazdasági életet, a párt holdudvarát is kínos módon hálózták be a túlélő állambiztonsági hálózatok. A közelmúltban az Országgyűlés kormánypárti többsége elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, amely teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült aktákat.

Farizeusnak tartja a Fidesz az LMP-t

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament hétfői ülésén az ügynökmúltról szóló kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a megoldás mikéntjéről komoly vita zajlik a kormánypárti frakcióban, és "amíg a vitát nem zárjuk le, addig nem is tudunk előállni megfelelő megoldási javaslattal. Az LMP javaslatát ugyan nem támogattuk, de a sajátunkat majd fogjuk" - mondta a miniszterelnök. Lázár János korábban azt mondta, hogy az ügynökmúlttal összefüggő minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért.

A Fidesz kedd esti válasza szerint az LMP-nek az állambiztonsági akták ügyében beterjesztett törvénytervezete hiteltelen, szakmaiatlan és farizeus. "Farizeus, csakúgy, mint az azt jegyző párt. Az LMP ugyanis az egyeztetéseket elutasítja, helyette csak vitákat provokál. Legutóbb Karácsony Gergely, az LMP politikusa egy TV-vitában jelentette be, hogy az LMP nemet mond a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésekre, azokon nem vesz részt. Mindaddig, amíg Schiffer András saját pártjának álláspontját sem ismeri, mindaddig, amíg maga sincs tisztában törvénytervezetének részleteivel, és mindaddig, amíg nem tudhatjuk, hogy ki készítette a javaslatot, nincs értelme vitatkozni" - írta a párt közleményében.