Tortával és kólával vívják a cigiháborút az ukrán határon

cigarettacsempészet
Vágólapra másolva!
Vadonatúj BMW-vel, ősöreg szovjet terepjáróval, gumicsónakkal és vonaton is csempésznek olcsó ukrán cigarettát Magyarországra. A pénzügyőrök egyre dörzsöltebbek, a csempészek pedig egyre találékonyabbak, mindig új módszereket találnak ki. Idén jelentősen megemelkedik a cigi ára, az árusítás pedig állami kézbe kerül, ami felpörgetheti az amúgy is aktív csempészetet. Az [origo] az ukrán-magyar határon járőrözött a cigiháború kiújulása előtt.
Vágólapra másolva!

"A 352-es határjel. Ez a legszemetebb hely" - világít zseblámpával a Tisza-partra vezető vékony ösvény felé az [origo]-t kísérő pénzügyőr törzsőrmester. Ez a határjel a cigarettacsempészek egyik kedvence, távol esik minden lakott helytől. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Zsurk közelében fél órán át kell gyalog dagasztani a hóval keveredett sarat az ártéren keresztül, hogy elérjük a csempészcsónakok kikötőhelyét.

A pénzügyőrök ezúttal hiába keresnek lábnyomokat a hóban, és kémlelik hőkamerával a januári éjszakát, senki nem mutatkozik. Vagy szerencsénk nincs, vagy az ukrán csempészek még mindig az ortodox karácsonyt pihenik ki, és csak később térnek vissza a határra. Több százan is lehetnek, a pénzügyőrök szerint az ukrán és az európai cigarettaárak közti igen nagy különbség csábít akár hétköznapi embereket is egy kis jövedelemkiegészítésre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pénzügyőrök a gáton. A határellenőrzés képeiért kattintson!

Idén ismét jelentősen emelkedett a dohányáru jövedéki adója. Ha a gyártók teljes egészében érvényesítik az adóemeléseket, akkor dobozonként több mint száz forintot ugorhat egy év alatt a cigi ára, és nem ússzák meg a drágulást a sodrós dohányt szívók sem. Egy törvényjavaslat szerint jelentősen korlátoznák a cigarettát árusító helyek számát is, csak külön erre a célra kialakított boltokban lehetne kapni, ami várhatóan a csempészet felerősödéséhez vezet.

"Az a cigaretta, ami Ukrajnában 200 forint, Magyarországon 500, Angliában már 1200 forintba kerül" - ez a csempészek legfőbb motivációja a záhonyi vámosok egyik vezetője szerint. Ma már a közúti forgalomban Magyarországra érkező minden autót átvizsgálnak, véget ért már az az időszak, amikor az ülés alatt át lehetett hozni két karton cigarettát. Nem csak a vámosok alaposabbak, a csempészek is rafináltabbak. A pénzügyőrök a harc fokozódására számítanak a dohány magyarországi drágulása és az árusítás korlátozása miatt.

Cigarettatorta, nikotinos kóla

"Most alig van negyven zsákkal" - szabadkozik a záhonyi határátkelő egyik raktárosa, két napja vitték el megsemmisítésre a lefoglalt készletet. A raktáros által kevesellt mennyiség így is hatalmasnak tűnik: a fémpolcokon sorakozó zsákokból szinte kifolynak a bontatlan kartonok, ennyi cigarettával ránézésre is simán fel lehetne tölteni több trafikot, és ez csak a friss termés, az elmúlt néhány napban lefoglalt csempészáru (a pénzügyőrök tavaly összesen 73,3 millió szál, vagyis mintegy 3,6 millió dobot cigarettét foglaltak le).

Ebben a raktárban kapott helyett a vámosok által dizájncenternek hívott gyűjtemény is, ez a csempészmódszerek szemléltetésére szolgál. Itt látszik, hogy mennyi leleményesség és helyenként komoly szakmai tudás kell a csempészethez: van itt dupla falú autógáztartály, amelynek a külső részében valóban nyomás alatt áll a gáz, míg a belsőben elfér néhány tucat karton. Van átalakított PB-gázpalack is, ennek az aljába került a cigi, a felső részébe pedig a súly, hogy igazinak tűnjön, ha megemeli a vámos.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nézze meg a záhonyi dizájncentert - kattintson a képre!

Volt csempész, aki két tortával indult Magyarországra, tetejük igazi tejszínhab és marcipán volt, az alja viszont csokikrém helyett cigarettát rejtett. Egy másik próbálkozó kenyérbe sütött cigit, megint mások pedig kólás flakonokat alakítottak át: a kettévágott palack alját feketésre festették, beledugták a cigarettát, a felső részben valóban lötyögött némi folyadék. Az átalakított palackot aztán berakták egy hatos pakkba, igazi üdítők mellé.

A régi Passat mindig gyanús

Az ukrán határon belépésre jelentkező kocsikat először az úgynevezett elsődleges vizsgálatnak vetik alá. A vámosok zseblámpával bekukkantanak a motorház zugaiba, és végigkopogtatják a karosszéria ismert üregeit, a potenciális rejtekhelyeket is. A gyanús kocsikat aztán másodlagos vizsgálatra is elküldik. Ekkor egy akna fölé állítják a kocsit, kipakolják a csomagokat, felszedik a belső burkolatokat. A kisbuszokat dohánykereső kutyával is átvizsgálják.

"Nem járok rendszeresen, hetente legfeljebb egyszer-kétszer megyek élelmiszert vásárolni" - mondja egy őszülő hajú férfi, akinek rozsdásodó Volkswagen Passatját épp tüzetesen vizsgálják. "Ez a dolguk" - legyint az akciózó vámosok láttán. Megszokta már a vizsgálatokat, rendszeresen kiállítják másodlagos vizsgálatra is. Ennek oka a közeli Tuzséron, a pénzügyőrök által lefoglalt járműveket raktározó telepen derül ki: a lefoglalt kocsik többsége régi Passat vagy Audi 100-as. Utóbbiakkal inkább gázolajat csempésznek, az amúgy is nagy üzemanyagtartályt sűrített levegővel felfújják, így még több fér bele. Sok Passatnál is a benzintankot használják a csempészek: nejlonzacskóban engedik bele a teli tartályba a cigarettát.

A lebukott autókat a pénzügyőrség lefoglalja, a csempész csak akkor kaphatja vissza, ha kifizeti a bírságot. Ez legalább húszezer forint, felső határa pedig - az egyik helyi vezető pénzügyőr szerint - a csillagos ég. A tuzséri telepnél a kapu előtt épp egy fiatalember ellenőrzi régi, sötétített üvegű, ukrán rendszámú Mercedesét. Kifizette a bírságot, viheti a kocsit.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ezeket a terepjárásra kialakított mikrobuszokat a zöldhatáron való átkelésre használják - kattintson a képre!

A csempészethez átalakított járműveket nem adják vissza, ezeket elkobozzák, és egy idő után a bontóba küldik. A tuzséri telepen ilyen autókból is nagy a választék: egy Mitsubishi Pajero hátsó ülése alatt egy rekesz van, ezt a vezető egy bovden segítségével nyitja-zárja. Ugyanennek a kocsinak az oldalán, a karosszéria alatt is van rejtekhely. De bevált módszer a műszerfal megbontása, a dupla alváz vagy a lökhárító mögötti rekesz.

Árkon-bokron keresztül

Újabb kategória a zöldhatáron át cigit hozó járműveké. A legnagyobb közülük egy ősöreg szovjet Ural teherautó, ennek méretes rakterébe hatvanmillió forint értékű cigarettát pakoltak be. "Százat fogyaszt százon, de elmegy mindenhol" - mosolyog a telep főnöke. A pénzügyőrök lesben álltak éjszaka egy ismert csempészútvonal mellett, ekkor kapcsolták le a kocsit, már messziről hallották a szovjet motor hangját.

A zöldhatáron a lényeg a terepjáró-képesség: féltucatnyi ütött-kopott Mitsubishi L300-as kisbuszból álló csempészflottát szereltek fel megemelt futóművel és terepgumival, egy Grand Cherokee elejére pedig szögvasból hegesztettek gallytörőt, hogy átmenjen minden akadályon. De van itt leeresztett, helyenként megpörkölődött gumicsónak is. A cigarettás ládákkal megpakolt hajót a csempészek felgyújtották, amikor meglátták a pénzügyőröket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Tisza mellett leginkább a töltésen járőröznek a fináncok, de a problémásabb parti helyeket mindig felkeresik - kattintson!

A lefoglalt autók ismét újabb csoportja a pénzügyőrök által versenyzőnek nevezett járművek. Ezek jellemzően új, nagyteljesítményű, sötétített üvegű autók, de csak egy ülésük van, a többi helyet cigarettával töltik fel. Ezekkel viszik a határon már átcsempészett, különféle rejtekhelyeken összegyűjtött cigit Budapestre és Nyugat-Európába. Az autó gyorsasága a lényeg, hogy meg tudjanak lépni a rendőrök vagy pénzügyőrök elől.

A versenyzők autói általában összetörve kerülnek a telepre, van közöttük kiégett is. Egy felismerhetetlen típusú bordó autó illesztéseiből fűcsomók állnak ki, a kaszniról meg egy kerítés szögesdrótja lóg. Egy cseh rendszámú Peugeot kamionnal ütközött, a légzsák mentette meg a sofőr életét. Egy totálkáros BMW 23 éves sofőrje viszont meghalt az ütközéskor. "Egy szállítmányon nagyon sokat lehet keresni, de nagy a kockázat is" - mondják a pénzügyőrök.

Átvilágított vonatok

A könnyű pénz reménye csábítja azokat a kamionsofőröket is, akik időnként cigarettát rejtenek a rakomány közé vagy a pótkocsi alvázába. Nagyot kockáztatnak, immár minden schengeni határon átvilágítják a kamionokat. A röntgensugár kirajzolja a különböző sűrűségű anyagokat, még az egymásra pakolt bútorlapok rétegei is láthatóak, a kezelő pedig azonnal felismeri a rejtett üregeket, az oda nem illő anyagokat - vagy az alvázban rejtőző illegális határátlépőket is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az archív képen egyértelműen kivehető a kamion utánfutóján illegálisan az országba jutni próbáló három ember - kattintson!

Jóval nagyobb teljesítményű röntgenkészülékkel dolgoznak Eperjeskénél, itt érkezik Magyarországra a széles nyomtávú vasúton a teherforgalom. A műszer kezelőhelyiségében a normál háttérsugárzás a háromszorosára ugrik, amikor egy hatvan vagonból álló szerelvény elhalad a röntgen előtt. Találtak már csempészcigarettát tehervagonban só közé rejtve, a gáztartály szelepfedője alatt, vagon alvázában is.

A pénzügyőrök szerint a csempészek a röntgen miatt szinte már teljesen leszoktak arról, hogy tehervagonokban hozzák át a cigarettát a határon, de a vasútról nem mondtak le. Kevesebb kockázattal járó módszer, ha már magyar oldalon, de még az állomás előtt kidobják az árut a személyvonatból, a társaik ezt aztán összeszedegetik a vasúti töltés oldalában. A pénzügyőrök mostanság már minden személyvonat után zseblámpával és hőkamerával sétálnak végig a sínek mellett a határtól az állomásig. Az egy kilométeren néha több tucat karton cigarettát találnak.

De a töltés mellett ezúttal nem mozdul semmi. Azért jól kivehetők az ösvények, amelyeket a csempészek vágtak a sűrű bozótban.