Népszabadság: A BKV üzleti terve szerint az állam nem vállalja át az adósságot

Vágólapra másolva!
A BKV üzleti tervében a 72,4 milliárd forintos hitelállomány meglétével számol az év végén, noha Tarlós István főpolgármester korábban bejelentette a közlekedési cég adósságállományának állami átvállalását.
Vágólapra másolva!

Bár Tarlós István főpolgármester május elején bejelentette: Határozott ígérettelbír Orbán Viktor miniszterelnöktől a cég banki adósságállományának állami átvállalásáról, a közlekedési vállalat üzleti tervében mégis a 72,4 milliárd forint hitelállomány létével számol az év végén - írja a Népszabadság.

A kérdés már most is égető, hiszen a márciusban esedékes 1,2 milliárd forintos tőketörlesztésre már haladékot kellett kérnie a BKV-nak, miközben új, 6,5 milliárdos folyószámlahitelre hirdettek közbeszerzést, és egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az októberben esedékes 5, illetve decemberben lejáró 6,2 milliárd forintos hitel törlesztésével - írja a lap.

Az írás szerint a BKV-tól megrendelt szolgáltatásokat teljes egészében fedező szerződés évi 40 milliárd plusz bevételt jelentene a cégnek, a főváros azonban ezt egyedül képtelen lesz fedezni, így az állam belépésére lenne szükség. Csakhogy a két érintett minisztérium egyelőre nem kötelezte el magát, és a hónapok óta tartó tárgyalások ellenére sincs még döntés a BKV új tulajdonosi szerkezetéről, márpedig ez a finanszírozás fontos eleme - írja a Népszabadság.