A Z'zi Labor énekese ostromolja az SZDSZ elhagyott fellegvárát

Vágólapra másolva!
A szocialista kormányok esetleges visszaéléseinek feltárásával megbízott kormánybiztossal és egy korábbi alpolgármesterrel csap össze a polgármesteri posztért az 1980-as évek legendás popzenekara, a Z'zi Labor énekese Zuglóban, az SZDSZ egykori budapesti fellegvárában. Az óriásplakátokkal kampányoló, függetlenségét hangoztató Janicsák Istvánt egy tavaly alakult egyesület támogatja, amely több szálon kötődik az SZDSZ-hez.
Vágólapra másolva!

"Eredetileg nem az én ötletem volt az indulás, májusban keresett meg a javaslatával a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete, és úgy láttam, egy olyan civil szervezetről van szó, amit fel lehet vállalni" - mondta az [origo]-nak Janicsák István, hogyan lett belőle zuglói polgármesterjelölt. Az 1980-as évek ismert popzenekara, a veresegyházi asszonykorússal rendszeresen fellépő Z'zi Labor énekese július elején jelentette be, hogy a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesületének (ZÉK) támogatásával indul az őszi önkormányzati választáson. Az elmúlt hetekben a főváros 14. kerületében megjelentek a Janicsák kékes-zöld színű óriásplakátjai, szórólapjai is, augusztus 28-án pedig a ZÉK kopogtatócédula-gyűjtéssel egybekötött nagyszabású "zenés civil (sör)party-t" tart majd az egyik zuglói sportpályán.

Sztárságból fakadó ismertség

"Ha sikerül, polgármesterként is civil akarok maradni, soha nem leszek pártkatona, ezt egyszerűen nem teszi lehetővé a személyiségem" - állította az [origo]-nak Janicsák, aki azt mondta, a "sztárságából adódó ismertségét" is ki fogják használni a kampányában. Bár az elmúlt években már ritkábban lépett fel a Z'zi Laborral, Janicsák rendszeresen szerepelt a kereskedelmi tévékben, többek között megjelent az RTL Klub Rettegés foka és Vacsoracsata, illetve a TV2 Hal a tortán című műsoraiban.

"Több mint 15 éve a kerületben élek, a cégem is itt működik, nemcsak országosan, helyben is ismert vagyok" - mondta a Zuglóban filmszinkronstúdiót működtető Janicsák. Erre az ismertségre a pártpolitikában járatlan zenésznek szüksége is lehet, mert a választásokon olyan helyben vagy országosan ismert vetélytársai lesznek, mint a fideszes Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, Pelyva György, Zugló korábbi szocialista alpolgármestere - a rendszerváltás előtt a kerület tanácselnöke -, vagy a tavaszi választások második fordulójában Zuglóban 40 százalékot elérő LMP-s Várnai László.

Forrás: MTI
Janicsák és az asszonykórus egy 2002-es MSZP-s rendezvényen

Bár a kerületben csak pár hete kezdődött a kampány, Janicsákot és az mögötte álló egyesületet máris komolyan veszik az erőforrásait a fővárosra koncentráló MSZP-ben. A Népszabadság kedden arról írt, hogy a szocialisták kampányfőnöke, Szanyi Tibor több pártfórumon is felvetette, ha szükséges, visszaléptetik Pelyvát Janicsák javára. Szanyi az [origo]-nak azt mondta, a napilapban megjelent állítások "egyelőre spekulációk", a pártban még nem született döntés a visszaléptetésekről, megvárják a kopogtatócédula-gyűjtés végét.

"Beszállt, amennyivel kellett"

"Nem kerül az olyan sokba" - mondta Janicsák, amikor arról kérdeztük, honnan teremtette elő a pénzt az óriásplakátokra. A polgármesterjelölt azt állította, a zuglói emberek és cégek dobták össze a pénzt, amiből a kampányköltségeket fedezik, és a ZÉK is "beszállt annyival, amennyivel kellett".

A civil szervezetek bírósági adatbázisa szerint jogvédő tevékenységgel foglalkozó - a kerületben egy jogvédő irodát is működtető - Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesületét tavaly november 4-én jegyezte be Lénárt Attila. Az egyesület alapítása óta többek között a helyi építményadó elleni tiltakozásával, a Mogyoródi úti sportpálya felújításával, a Bosnyák tér felújítása melletti kampányával és egy karitatív ruhagyűjtési akcióval hívta fel magára a figyelmet. Az egyesület honlapján ugyanakkor nem találtuk meg részletes választási programjukat.

Nem ismer mindenkit

Janicsák István a Magyar Narancs augusztus 19-i számában megjelent interjújában azt mondta, a ZÉK szakembergárdája az önkormányzatnál dolgozik vagy dolgozott korábban, de neveket nem akart említeni, mert ő "sem ismer mindenkit". A kampánystábjáról pedig azt mondta, hogy "rutinos szakemberek", "nem ez az első választási kampányuk". "Meg akarom őrizni a függetlenségem, ezért az elkövetkező időszakban leválasztjuk a ZÉK-et a személyemről, és a kampányban inkább én kerülök majd a középpontba" - mondta az [origo]-nak.

Az egyesületet alapító Lénárt Attila 2008-ban - a cég honlapja szerint - még az AHEAD Indokína Kft. vietnámi irodavezetője volt. A társaság honlapja szerint az AHEAD-csoportot Virág Attila alapította, aki korábban a helyi SZDSZ választmányi tagja volt. Virág Attila 1995-1996 között, a Tocsik Márta ügyvédnő nevéhez kötődő 800 milliós sikerdíj-botrány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezetőségének SZDSZ által delegált tagja volt, később pedig több, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök nevéhez köthető cégben is felbukkant.

Forrás: MTI
Virág Attila (a kép baloldalán)

A ZÉK szóvivője, Virág András - Virág Attila fia - korábban a zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának SZDSZ által delegált - de párton kívüli - tagja volt. A ZÉK jelenlegi elnöke, Killik László édesapja, Killik Jenő korábban az SZDSZ helyi elnöke volt, jelenleg is tag több önkormányzati bizottságban. Killik László, az Opten céginformációs adatbázis szerint 2002 és 2007 között a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. vezető tisztségviselője volt, a poszton édesapját követte.

"Killik Lacival mi soha nem voltunk semmilyen politikai pártnak a tagjai, de nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy mit és hogy csinálnánk másképp, mint az apáink" - mondta az [origo]-nak Virág András, aki szerint még akkor is nagyon helytelen a ZÉK-et az SZDSZ-szel, vagy bármely más politikai érdekcsoporttal összemosni, ha az egyesületet támogató zuglói szimpatizánsok között akadnak olyanok, akik az SZDSZ-ben is tevékenykedtek. Virág azt állította, édesapja cégei nem adtak pénzt Janicsák vagy a ZÉK kampányára, nem is tag az egyesületben, és a hozzá kötődő társaságok sem zuglói cégek.

Van mozgástér

A rendszerváltástól az SZDSZ összeomlásáig Zugló a párt legfőbb fővárosi bázisának számított. 1990 és 2002 között SZDSZ-es Kutalikné Kardos Zsuzsanna volt a polgármester, az elmúlt négy évben pedig a szintén szabad demokrata Weinek Leonárd irányította a kerületet (Weinek is kapcsolatba került Virág Attila egyik cégével: 1999 és 2002 között tagja volt az üzletember tulajdonában álló Pertia Zrt. felügyelő bizottságának). Weinek tavaly júliusban, Fodor Gábor lemondása után elindult az SZDSZ elnöki posztjáért is, de miután a párt küldöttgyűlésén nem kapott elég szavazatot, kilépett a pártból. Idén tavasszal a polgármester összekülönbözött a zuglói képviselőtestület szabad demokrata frakciójával, mert korábbi párttársai nem szavazták meg a kerület költségvetését.

Forrás: MTI

Az MSZP zuglói szervezetét 2006-ban egy tagbeléptetési botrány gyengítette meg, igaz, az áprilisi országgyűlési választáson 28 százalékot szerzett a párt helyi egyéni jelöltje, ami több, mint a párt országos támogatottsága. A Fidesz viszont eddig nem volt sikeres a kerületben, 2002-ben azért tudták megszerezni a polgármesteri posztot, mert az MSZP és az SZDSZ külön indult, és akkor is csak fél százalékkal kapott több szavazatot a fideszes jelölt, mint szabad demokrata ellenfele. Janicsák az [origo]-nak azt mondta, hogy soha nem volt egyetlen pártnak sem tagja, és mindig távol tartotta magát a "nagypolitikától". Viszont, ha polgármester lesz, épp úgy támaszkodnia kell majd a képviselőtestület fideszes frakciójára, mint az LMP-s vagy MSZP-s képviselőkre, ezért sem szeretné, ha "baloldaliként" vagy "liberálisként" könyvelnék el.