Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Blikk: Kényes titkokat tálalna ki az Egymásért Alapítvány menekülő vezetője

Vágólapra másolva!
A Blikk szerint politikusokat is gyanúba keverő leleplező vallomásra készül a szökésben lévő Földesi-Szabó László, akit csütörtökön sikkasztás miatt hét év börtönre ítéltek. Az Egymásért Alapítvány vezetője titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkezik, és az ügyvédje szerint az ellene folyó perben titoktartási kötelezettsége miatt nem beszélhetett az ügyeiről. Ha valóban kitálal, azzal az ügyvéd szerint is "magas beosztású embereket" keverhet kényelmetlen ügyekbe.
Vágólapra másolva!

Titoktartási kötelezettségét megszegve leleplező vallomásra készül a szökésben lévő Földesi-Szabó László, akit csempészet és sikkasztás miatt hét évre ítélt a bíróság - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a hétfői Blikk. A lapnak a férfi ügyvédje, Berényi András azt mondta, hogy a titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Egymásért Alapítvány vezetője a bíróságon azért nem beszélhetett nyíltan a bírósági tárgyaláson, mert a sikkasztási ügyben titoktartásra kötelezték. A Blikk ugyanakkor úgy tudja, hogy Földesi-Szabó "nagy leleplezésre készül".

A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy ha a férfi eljuttatja vallomását a sajtóhoz, azzal sok ismert politikust is bajba keverhet, akikkel alapítványa pénzügyi kapcsolatban állt. A lapnak Földesi-Szabó ügyvédje azt mondta, hogy ő is tud "néhány magas beosztású emberről", akit "kellemetlenül érintene" ügyfele vallomása, ha nem törődne a titoktartási kötelezettséggel.

Az ügyvéd szerint a tárgyalás során kérték a bírót, hogy segítsen feloldani az ügy titkosítását a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. A bíró azonban - az ügyvéd szerint ismeretlen okból - kísérletet sem tett arra, hogy feloldja a titoktartást az ügy teljes felderítése érdekében.

A Blikknek egy, az ügyben korábban érintett, a neve elhallgatását kérő egykori rendőrtiszt azt mondta, hogy szerinte Földesi-Szabó nem tudja majd büntetlenül nyilvánosságra hozni a titkos, politikusokat is érintő információit. Az exrendőr szerint Földesi-Szabó "sok politikust letörölhetne a palettáról, ha elkezdene beszélni", de ha ezt tervezi, a hatóságokon kívül mások is keresni fogják, és könnyen "likvidálhatják".

Földesi-Szabó Lászlót csütörtökön ítélte el a Fővárosi Bíróság csempészet és sikkasztás miatt, a férfi hét év börtönt kapott. A bíróság szerint az általa vezetett Herba cégcsoport és a titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkező Egymásért Alapítvány 1,1 milliárd forint vámot és adót nem fizetett be az általuk importált áruk után.

Földesi-Szabó az ítélet ismertetése után őrizetlenül kisétált a bíróság épületéből, és azóta szökésben van. A férfi ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, a Blikk szerint Svájcban, Thaiföldön és Izraelben is keresik (az ellene hozott ítéletről és szökéséről itt olvashat részletesen). Földesi-Szabó egy másik ügy, egy titokzatos, 100 millió forintos pártfinanszírozási történet főszereplője is, amelyben a Magyarok Egymásért Szövetség (MESZ) nevű párt elnökeként érintett. Az [origo] erről szóló oknyomozó cikkeit itt találja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez