Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megbüntették a nyugdíjast elutasító OTP-t

Vágólapra másolva!
Megsértette egy nyugdíjas emberi méltóságát az OTP Bank, ezért kétmilliós bírságot rótt ki rá az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A 70 éves ügyfél hitelkártyát akart online rendelni, de a pénzintézet rendszere - születési dátuma alapján - nem engedte ezt neki. Az OTP még az elmarasztalás előtt javított ezen a gyakorlaton.
Vágólapra másolva!

Hitelkártyát szeretett volna rendelni interneten keresztül az OTP-től egy 1937-es születésű ügyfél, ám a bank számítógépes rendszere - az igénylő életkora miatt - automatikusan elutasította a kérést. A nyugdíjas levélben érdeklődött ennek okáról, mire ez után az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely végül neki adott igazat.

Az EBH az átlagosnál nagyobb, kétmilliós bírságot szabott ki az OTP Bankra, és csak azért nem többet, mert az eljárás alatt a pénzintézet megszüntette a 70 év felettieket diszkrimináló gyakorlatát. Az elmarasztalás indoklása szerint a bank eljárása jogsértő volt, mert azzal megsértette ügyfele emberi méltósághoz fűződő jogát.

"Tartós tejet te már ne vegyél - ez az a mentalitás, ami ellen fellép az EBH" - kommentálta az [origo]-nak a határozatot Gyarmati Edit főosztályvezető. Az EBH munkatársa szerint tavaly több olyan ügyben vizsgálódtak, amelyben idősekkel szemben "a neked már úgyse jár hitel, mert nem biztos, hogy vissza tudod fizetni" hozzáállás volt a jellemző. Volt olyan eset is 2007-ben, amikor egy 72 éves orvosnak nem engedték, hogy részletre vegyen mosógépet.

Az eljárás során az OTP egyébként nem is tagadta, hogy a kora miatt utasította el a kártyaigénylőt. Indoklásában a bank "jelentős kockázati tényezőnek" nevezte a hiteligénylő életkorát - olvasható az EBH határozatában.

"A hiba ténye kétségtelenül megállapítható" - kommentálta az [origo] kérésére a határozatot az OTP kommunikációs osztálya. Egyben sajnálatosnak nevezték, hogy "a hitelkártya konstrukciót kezelő számítástechnikai program" az idős ember életkora miatt nem engedte a szerződéskötést.

Kérdésünkre, hogy van-e olyan szolgáltatása a banknak, amit 70 év felettiek nem vehetnek igénybe, azt válaszolta az OTP, hogy senkinek sem tagadják meg a szolgáltatást. Hozzátették ugyanakkor: "az életkort bizonyos esetekben - az általánosan alkalmazott kockázatkezelési elveknek megfelelően - külön kockázatként értékeljük, s az ügyfelektől külön biztosíték (pl. kezesség) nyújtását kérjük".

Súlyosabb jogsértések, nagyobb bírságok

Nemrég készült el az EBH tavalyi vizsgálatainak összegzése, amely szerint egyre súlyosabb jogsértésekkel fordulnak hozzájuk a panaszosok. Ennek megfelelően jelentősen megnőtt a hatóság által kiszabott bírságok átlagos nagysága is. Míg 2006-ban 1,5 milliós volt a legmagasabb büntetés, addig tavaly már 4,5 millió. A bírságok átlaga pedig egymillió fölé emelkedett.

Gyarmati Edit szerint a rekordbüntetéses esetben a megbírságolt cég jogsértése számos embert érintett, ezért volt különösen jelentős a diszkrimináció. Egy magánvállalkozásnál rögzítették ugyanis, hogy a táppénzen lévők aránytalanul kisebb fizetést kapnak, mint a dolgozók. Gyarmati szerint ez így a gyengélkedők mellett azokat is diszkriminálta, aki esetleg majd a jövőben betegedhetnek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről