Békésen demonstráltak a vandalizmus ellen

Vágólapra másolva!
Az értelmetlen rombolás, a vandalizmus, a szélsőséges nézetek ellen tartottak békés demonstrációt pénteken Mosonmagyaróváron Habsburg Frigyes főherceg júniusban felavatott szobránál, amelyet augusztus végén ismeretlenek piros festékkel öntöttek le. A szobor védelmére a közelmúltban térfigyelő kamerát szereltek fel.
Vágólapra másolva!

Békés tüntetést tartottak az értelmetlen rombolás ellen Mosonmagyaróváron, ahol ismeretlen tettesek piros festékkel öntötték le Habsburg Frigyes főherceg júniusban felavatott szobrát. A demonstráción - amelyet az SZDSZ helyi szervezete kezdeményezett - más pártok és civil szervezetek is képviseltették magukat. Mintegy félszázan gyűltek össze, hogy kifejezésre juttassák tiltakozásukat a rombolás ellen.

Habsburg Frigyes egész alakos szobrát a főherceg születésének 150. évfordulója alkalmából állították a Lajta-parti városban. Paulikovics Iván szobrászművész bronz alkotása az idős főherceget ábrázolja. A szobrot az inzultust követően azonnal megtisztították, s a közelmúltban figyelő kamerát is felszereltek, amely rögzíti a képzőművészeti alkotás körüli történéseket.

A főherceg az első világháború után költözött magyaróvári uradalmába, s ott élt 1936-ban bekövetkezett haláláig. Az uradalom nagyapjától, az ottani agrár egyetemet alapító Albert Kázmér főhercegtől szállt rá. A város leggazdagabb embereként jelentős összegeket költött a Mosonmagyaróváron élő szegények segélyezésére.