Pár voks miatt ádáz harc lehet sok helyen

Vágólapra másolva!
Kiskunfélegyházán 10 szavazat döntött a fideszes jelölt javára, Szombathelyen pedig 12 szavazat a fideszes Hende Csaba hátránya. A Fidesz alapemberének számító és a választási kampányban a párt szóvivőjévé előrelépő Szijjártó Péter minimálisnak mondható 94 szavazatos előnnyel várhatja a második fordulót. Összegyűjtöttük azt a 14 választókerületet, ahol nagyon szoros volt az eredmény, és ahol így ádáz küzdelem várható a második fordulóban.
Vágólapra másolva!

Bács-Kiskun megyében több helyen is szoros a verseny, a második fordulóban ezért ádáz küzdelem várható. Kiskunfélegyházán az összes szavazat összeszámlálása után 10 vokssal nyert Endre Sándor (Fidesz-KDNP) Garai István Levente (MSZP) előtt, a harmadik helyezett SZDSZ-es Ficsór József esetleges visszalépése azonban a szocialista indulónak kedvezhetnek. Az 1. számú, kecskeméti választókerületben 94 százalékos feldolgozottság mellett a szocialista Balogh László 188 szavazattal vezet a fideszes Nyitray András előtt.

Edelényben 90 szavazat döntött a fideszes Molnár Oszkár javára a szocialista Gúr Sándorral szemben. Szegeden, a Csongrád megyei 2. számú választókerületben a korábban MDF-es, most fideszes színekben induló Balogh László 88 szavazatos hátránnyal várhatja a második fordulót, ellenfele Sándor Klára, az SZDSZ szocialista támogatással induló jelöltje.

Győrben a Fidesz alapemberének számító és a kampány során pártszóvivővé előlépő Szijjártó Péternek lehetnek gondjai a második fordulóban. Előnye mindössze 94 szavazat a szocialista Balogh József előtt. Püspökladányban az MSZP-s Csontos János mindössze 128 szavazattal tudott nyerni, így a második körben még jó esélyei lehetnek a fideszes Arnóth Sándornak.

Balmazújvárosban Tóth József (MSZP) csak 128 szavazatot tudott ráverni Tiba Istvánra (Fidesz-KDNP), így várhatóan megizzad majd a második körben is. Tatán 61 szavazattal előzte meg Michl József (Fidesz-KDNP) Tatai-Tóth Andrást (MSZP). Aszódon a szocialista jelölt, Szabó Imre 75 szavazattal győzte le a fideszes Tóth Gábort. Várpalotán a szocialista Deák Istvánné mindössze 242 szavazattal győzte le Talabér Mártát (Fidesz).

Szombathelyen az elmúlt ciklusban az MDF-ből a Fideszhez igazoló Hende Csaba 12 szavazattal maradt alul Gaál Angelikával szemben. Gaál helyzetét ugyanakkor nehezíti, hogy az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje volt, így kérdéses, hogy lesznek-e tartalékai a második fordulóra.

Budapesten is akadnak szoros versenyek

Baráth Etele Zuglóban, a 21. számú választókerületben 127 vokssal előzte meg a Fidesz-KDNP jelöltjét, Rátonyi Gábort, a harmadik Magyar Bálint lett 13 százalékkal. Könnyen lefaraghatónak tűnik a XI. kerületben, a 17. számú budapesti választókerületben induló MSZP-s Józsa István 27 szavazatos hátránya (itt a feldolgozottság még nem teljes, csak 97,29 százalékos). A választókörzetben a fideszes Kupper András győzött, azonban a harmadik a szabad demokrata Bőhm András, aki 10 százalékot kapott, visszalépése esetén pedig Józsa könnyen megfordíthatja a végeredményt.

Budapest 8. számú választókerületében, a VI. kerületben a szocialista Kékesi Tibor és a fideszes Illés Zoltán vív ádáz küzdelmet. A kettejük közti különbség 191 szavazat Kékesi javára. Ez Illés Zoltán erősödését jelzi, hiszen négy évvel ezelőtt az első fordulóban több mint 4 százalékkal vesztett Kékesi mögött, a második fordulóban pedig 13 százalék volt már a lemaradása. Illés helyzetét nehezíti, hogy a harmadik helyen az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre végzett, ha ő visszalép, akkor várhatóan jelentősen tudja növelni előnyét és győz Kékesi.