Jogi gubanc miatt marad a belvárosi park

Vágólapra másolva!
Nem találtak megoldást arra a jogi problémára a fővárosi önkormányzatnál, amelyet a tavaly lebontott bazársor helyén található park területének hasznosítása vetett fel. Ezért egyelőre nem tudják beépíteni a területet, marad a park.
Vágólapra másolva!

Egy sajátos jogi patthelyzet miatt még jó ideig marad az ideiglenesnek szánt park a Károly körúton, a tavaly, nyár végén lebontott bazársor helyén. A főváros ugyanis egyelőre nem találja a megfelelő megoldást arra, hogyan lehetne a terület haszonosítására befektetőket bevonni.

Somlyódy Csaba (MSZP), a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnöke azt mondta, egyelőre azért áll a Városháza-projekt, mert nem tudnak a jelenlegi jogi szabályozás mellett beruházót keresni. A Károly körúti bazársor helyén felszabadult területet nem akarja eladni a főváros, de a terület beépítéséhez magánbefeketetőt vonna be.

Az egyik megoldás az építési koncesszió volna. Ha ezt a megoldást választják, a fővárosnak kellene elkészítenie a terveket, és még az építési engedélyt is be kellene szerezni. Somlyódy szerint ez a gyakorlatban nem működik, mivel szinte kizárt, hogy magánbefektető pénzt adna olyan beruházáshoz, amelyiknél nem határozhatná meg, hogyan nézzen ki és milyen legyen az épület, mert nem nyúlhatna a tervekhez.

Emellett közbeszerzési eljárás keretében is kiválaszthatnák a beruházót, ekkor viszont megfordulna a helyzet, a főváros nem szólhatna bele a beruházó döntéseibe, így olyan épületet is felhúzhatnának, ami az önkormányzatnak nem tetszene. A közbeszerzés esetén ugyanis csak a keretszabályozást írhatná elő a főváros, így például a beépítés mértékét, vagy az épület legnagyobb magasságát szabhatnák meg, de a részletekbe már nem szólhatnának bele.

A jogi patthelyzet miatt, egyelőre nem épül be a park. Somlyódy szerint az egyetlen megoldás, ha a parlament megváltoztatja a jelenlegi szabályozást, és nem kellene közbeszerzés keretében kiválasztani a beruházót. A bizottsági elnök szerint, ha a jogi akadályok elhárulnak, még utána is, legalább fél év lenne a beruházás előkészítése.

Tavaly nyáron még úgy vélték a városházán, hogy a bazársor lebontása után csak ideiglenesen, legfeljebb két évig marad a Városháza park, ezért a területet csak átmenetileg parkosították.

Az akkori tervekben az szerepelt, hogy a Károly körút Gerlóczy és Bárczy utca közötti részét beépítik, egy olyan több szintes épületet képzeltek a bazársor helyére, ami hasonlít a háború végén lebombázott, eredeti épületre. Ide közfunkciót ellátó létesítményeket akart a főváros, leginkább éttermeket, jazzklubokat, színháztermet képzelnek ide a Városháza vezetői.

Komáromi Gergely