138 millióval csapták be az OEP-et

Vágólapra másolva!
Egy vizsgálat szerint 138 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségügyi Pénztár jogalap nélküli ellátásokra (táppénz, gyes, gyed). Ezt az érintett munkaadóknak kell majd kamatostul visszafizetniük.
Vágólapra másolva!

Mintegy 138 millió forint jogalap nélküli ellátás kifizetésére derült fény az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szúrópróbaszerű ellenőrzése eredményeként - közölte Bukodi Zsolt, az OEP felügyeleti ellenőrzési főosztályának vezetője. Ötven olyan esetet vizsgáltak, ahol a napi pénzbeli ellátás - táppénz, baleseti táppénz, gyes, gyed - 50 ezer és 178 ezer forint között mozgott. Több hónapon vagy akár egy éven át. Az ellenőrzés kiterjedt a biztosítási és adatszolgáltatási és a munkaadók biztosítotti jogviszony be-, illetve kijelentési kötelezettségére.

13 esetben a foglalkoztatónál nem volt a biztosítási jogviszony alapját képező munkaszerződés vagy a szerződésben nem szerepelt a munkaviszony kezdete, időtartama, a munkavégzés helye és a munkakör, 14 esetben pedig a jövedelemadatokban találtak szabálytalanságokat, és 9 esetben a munkáltató nem tett eleget a munkavállalói jogviszony be- és kijelentési kötelezettségének. Az így kifizetett jogalap nélküli ellátás 138 millió forint, amely összeget megközelítőleg ugyanennyi kamat is terhel. Ezt az összeget a munkaadóknak kell majd visszafizetniük - mondta az ellenőrzési főosztályvezető, aki hozzátette: volt olyan eset is, ahol csak azért kötöttek munkaszerződést, hogy a táppénzt igénybe tudják venni.