Rendőri szabálytalanságok a Tilos elleni tüntetésen

Vágólapra másolva!
Az ORFK és a BRFK is vizsgálatot indított a zászlóégetéssel kapcsolatos rendőri tétlenség ügyében. A budapesti vizsgálat ugyan még nem zárult le, de a két rendőri szervezet eddigi megállapításai egymásnak némileg ellentmondanak - írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanis, míg a BRFK-tól az ORFK által bekért helyszíni rendőrségi videofelvételeken látható a zászlóégetés és az abban részt vevők arca, a BRFK illetékese szerint a rendőrök nem láttak semmit. Az ORFK vizsgálata a személyi felelősség lehetőségét is felveti az esemény rendőri biztosításával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

"Elégettek itt valami kék-fehér, jelzés nélküli textíliát, amit, ha valaki nagyon akarja, akár zászlónak is nézhet..." - állítólag ezt válaszolta rádión az egyik rendőr a BRFK központi ügyeletének, miután a központ egy internetes oldalon értesült a zászlóégetésről és rákérdezett erre a helyszínt biztosító rendőröknél - írja a Népszabadság. A rádióbeszélgetést a Salgó László által elrendelt ORFK-vizsgálat során hallgatták meg, az eseménnyel kapcsolatban lebonyolított más rendőri beszélgetések hanganyagával együtt, amikor kiértékelték a tüntetésen készült fénykép- és videofelvételeket, a BRFK biztosítástervét és a történtekről készült valamennyi rendőri jelentést is.

A televíziós felvételeken egyenruhás rendőrök is feltűnnek, közel a lángokhoz, sőt a rendőrség videósa is látható munka közben. Az ORFK ezért bekérte a BRFK helyszínen készített videofelvételeit, amelyeken látszik a zászlóégetés. A kamerát kezelő rendőr a későbbiekben már csak azokra a személyekre fókuszált, akik abban részt vettek - írja a lap.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a vizsgálat utáni szakmai értékelés szerint egyértelműen megállapítható (a jelentés Belügyminisztériumba küldött változata szerint csak "valószínűsíthető"), hogy a biztosítás előkészítésekor nem tartották be a vonatkozó utasításokat, és kimutatható az abban közreműködők személyi felelőssége is.

Csütörtökön újraindul a Tilos Rádió/itthon/20040128csutortokon.html

A lap értesülése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal idejében figyelmeztette a rendőrséget, hogy a tüntetésen szélsőséges csoportok radikális tagjai is jelen lesznek. Rendőrségi források szerint viszont az általuk valóban megkapott átiratban provokáció előkészületeire utaló konkrét információk nem voltak.

Salgó László országos rendőrfőkapitányon kívül Budapest rendőrfőkapitánya is vizsgálatot rendelt el. A BRFK ugyan még nem zárta le a sajátját, egy illetékes a Népszabadsággal azt közölte, hogy a meghallgatott rendőrök és civilek szavai inkább azt támasztják alá, hogy a rendőrök nem látták a zászlóégetést.

(Az [origo] több munkatársa is részt vesz a Tilos Rádió műsorainak készítésében.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!