Szerbiában keresik a hamis okmánybélyeg-nyomdát

Vágólapra másolva!
A szerb rendőrség magyar kérésre Szerbiában keresi azt a nyomdát, ahol a feltételezések szerint a Magyarországon forgalomba került hamis illetékbélyegeket nyomtatták. Az országszerte elterjedt hamisítványok okozta kár elérheti az egymilliárd forintot is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Mivel az még óvatos becslések szerint is megközelíti az egymilliárd forintot a hamis okmánybélyegek okozta kár, és az ügy országos méretűvé dagadt, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága saját hatáskörébe vonta a nyomozást az ügyben. Egyelőre ismeretlen, hogy egy vagy több központból irányították-e az elkövetőket, akik tízmilliós tételben használtak fel az elmúlt hetekben hamis illetékbélyeget, vagy egymástól függetlenül kerültek kapcsolatba a hamisítókkal - írja a Népszabadság.

A jó minőségű, laikusok megtévesztésére - a nemzetbiztonsági szakszolgálat illetékesei szerint is - kitűnően alkalmas hamisítványokat okmányirodákban, illetve bírósági eljárásokhoz használták fel. A lap szerint az ügy szálai egészen Szerbiáig nyúlnak, ahol - állítólag magyar kérésre - a helyi hatóságok is keresik a hamisított bélyegeket előállító nyomdát. A szakértői jelentések arra utalnak, hogy egy helyen készült az összes ilyen bélyeg. A hamisítványok ugyanolyan papírra készültek, mint amilyenre az eredeti bélyegeket is nyomják.

A hamis okmánybélyegek felhasználásának eddig két módszere vált ismerté. Egy részüket a gépjárműátírással foglalkozó irodák vásárolhatták fel, mivel az okmányirodákban tartott vizsgálatok során - főleg Baranyában - igen nagy mennyiségű hamisítványt találtak. Másik - nagyobb - részüket a bírósági beadványokon alkalmazták oly módon, hogy megszűnt cégek ellen keresetet nyújtottak be meg nem fizetett tartozásaik behajtása érdekében. Miután kiderült, hogy a cég már nem létezik, a követelés pedig behajthatatlan, a bíróságok a kereset benyújtásakor lerótt illeték ellenértékét készpénzben kifizették a felpereseknek. Ezek így a hamis bélyegekért valódi pénzt kaptak. Volt olyan eset is, hogy a keresetre 15 millió forintot meghaladó illetékbélyeget ragasztottak.

A rendőrségi és pénzügyi szakemberek szerint a helyzet a kilencvenes évek második felében történt tömeges méretű forinthamisításhoz hasonló. Akkor olyan nagy mennyiségben került forgalomba valódi bankjegypapírra nyomtatott hamis ötezres, hogy a Magyar Nemzeti Bank kénytelen volt a tervezettnél korábban kivonni a bankót a forgalomból.

A rendőrség, a polgári titkosszolgálatokkal és a szomszédos országok társszerveivel együttműködve keresi az egyes megyékben napvilágra került ügyek közti személyi, technikai kapcsolatokat - írja a Népszabadság.