Régi-új vezetők az Operában

Vágólapra másolva!
Idő előtt menesztette Görgey Gábor kulturális miniszter az Operaház tavaly öt évre kinevezett vezetőit. A posztjukat 2001-ben pályázat útján elnyert főigazgató és a fő-zeneigazgató nem tudta a művészekkel megtalálni a közös hangot, ezért a váltást maguk a szakmai érdekképviseletek kezdeményezték. Görgey pályázatot ír ki a megüresedett székekre, addig is két szakembert bíz meg az Operaház ideiglenes vezetésével. Úgy tudjuk, egyikük Szinetár Miklós korábbi főigazgató.
Vágólapra másolva!

Már hetek óta tudni lehetett, hogy az Operaház tavaly kinevezett vezetői nem tudják kitölteni hat évre szóló szerződésüket, mert a szakmai érdekképviseletek rögtön a kormányváltás után menesztésüket kezdeményezték Görgey Gábor kulturális miniszternél.

A művészek és a szakszervezet levelükben azt írták Görgeynek, hogy Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató személyében "a Magyar Állami Operaház élére egy önmegvalósítását szem előtt tartó diktátor került, akinek személyisége kimondottan alkalmatlan a vezetésre". Szerintük Győriványi intézkedései "nem kímélik az Operaház hagyományait és társulatát, egy esztendő alatt színházunkat a működőképesség határára züllesztette". Locsmándi Miklós főigazgatóról pedig azt állították, hogy egy báb, aki "a ráruházott stallum megtartása érdekében a fő-zeneigazgató úr összes át nem gondolt utasítását gondolkodás nélkül végrehajtja".

A tárca vezetője ugyanakkor az elmúlt hetekben vizsgálódott az Operaházban kialakult helyzetről, meghallgatta Locsmándit és Győriványit is, majd szerdán úgy döntött, hogy meneszti őket. Locsmándi Miklós korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy azok írták a levelet, akik rosszul szerepeltek az általa meghatározott vizsgákon, illetve akik a korábbinál kevesebb szerepet kaptak. Szerinte tudatos leváltó kampány zajlik azok részéről, akik nem nyertesei a változásoknak

A két menesztett vezető ugyanakkor továbbra is az Operaházban marad, visszatérnek eredeti közalkalmazotti munkájukhoz, Győriványi karmester, Locsmándi pedig karnagy lesz.

A miniszter pályázatot ír ki az Operaház vezetői posztjára, amelyre december 31-ig lehet jelentkezni. Addig viszont két szakembert nevez ki csütörtökön az ideiglenes ügyvitelre. Úgy tudjuk, egyikük Szinetár Miklós, korábbi főigazgató, akinek visszatérését a művészek és a szakszervezet is szorgalmazta. Lugosi Viktória, a tárca sajtószóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg értesülésünket.

Korábban:

Két héten belül dönthetnek az Operaházról

Az Opera vezetőit is meneszthetik