Az MFB feljelentést tett az ORFK-n<BR/>

Vágólapra másolva!
Törvénytelenül ellenőrizte, ellenőriztette alkalmazottait és ügyfeleit a Magyar Fejlesztési Bank - állítják az intézmény új vezetői, akik feljelentést tettek állam-, szolgálati-, adó-, illetve banktitok, és magántitok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen. A tv2 szerint az ügy hátterében, a korábban Földi László vezette Defend Kft., az MFB biztonsági cége áll.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank feljelentést tett állam-, szolgálati-, adó-, illetve banktitok, és magántitok megsértése miatt - olvasható a bank közleményben. A feljelentést a bank ismeretlen tettes ellen tette az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán. Az [origo] infomrációi szerint az MFB előző vezetése érintett az ügyben. Baranyay László volt elnök-vezérigazgatóval kapcsolatban azonban újabb feljelentés várható, ha jövő heti igazgatótanácsi meghallgatásán nem tudja tisztázni a személyével kapcsolatos vádakat.

A bank szerint az intézmény átadás-átvétele során olyan dokumentumok láttak napvilágot, amelyek alapján felmerült a gyanú, hogy ismeretlen személyek államtitkot, szolgálati-, adó-, illetve banktitkot, magántitkot sértettek, az így szerzett információkat jogosulatlanul használták fel. Így banki alkalmazottakat, partnereket és különböző jogi személyeket ellenőriztek - állítja feljelentésében az MFB. A pénzintézet a körülmények tisztázása, az esetleges elkövetők, megbízók felelősségének megállapítása és a további lehetséges bűncselekmények megelőzése érdekében fordult a rendőrséghez.

A tv2 Tények című műsorának információi szerint a Defend Security Kft. jelentései tartalmaznak olyan adatokat, amelyek jogellenesnek tűnnek a bank új vezetése számára. A műsorban elhangzott, hogy 55 magánszemélyről és 13 cégről találtak jelentéseket, amely tartalmához akár titkosszolgálati információkat is felhasználhattak. A Magyar Hírlap információi szerint a megfigyelésre kifizetett összegek nagysága meghaladja a 100 millió forintot. A tv2 értesülései szerint csak tavaly 18 millió forintnyi volt a megrendelés.

A Defend tulajdonosa és irányítója a Fidesz kormány megalakulása után, 1998 nyarán Földi László lett, akit az MSZP kormány idején a Nyírfa-ügy miatt menesztettek az Információs Hivataltól. Földi a pereket megnyerte. A Defend sorozatosan kapta az állami megrendeléseket, a piac meghatározó szereplőjévé vált, ám vezetője rendre azzal védekezett, hogy nem minden pályázatot nyernek meg. A Fideszhez fűződő kapcsolata akkor vált egyértelművé, amikor Kövér László akkori titkosszolgálati miniszter kérésére megvásárolt egy kazettát a kormány számára fontos megfigyelési ügy vélt bizonyítékaként. A Defend közben ismét állami tulajdonba került, ám Földi továbbra is az élén állt. Egészen a 2002-es választásokig, amikor átadta az irányítást, a csendestársként állítólag már korábban is közreműködő Csintalan Sándornak. Csintalan MSZP-s képviselő volt korábban, de az elmúlt négy évben eltávolodott pártjától és visszavonult a politikától.

Az állami Magyar Fejesztési Bank 2001-ben a Defend tulajdonosává vált, de már régebb óta megrendelője a biztonsági cég szolgáltatásainak. A pénzintézet az előző kormány idején sorozatosan a botrányok középpontjában állt. Részben azért, mert rajta keresztül finanszírozták a pályáztatás nélkül megrendelt autópálya-építéseket. Másrészt pedig a választások előtt az ÁPV Rt. helyett a bank privatizálta a 12 állami gazdaságot, amelyeket az akkori ellenzék szerint a Fideszhez közel álló vezetők vehettek meg, rendkívül kedvező feltételekkel.

Amikor az új kormány hatalomba került, rögtön bejelntette, hogy vizsgálatot indít az állami banknál. Elnök-vezérigazgatóját egyelőre nem mentették fel, mert bizonyos esetben 150-200 milliós végkielégítést kellene fizetni neki. Most várják beszámolóját az MFB tevékenységéről.

Korábban:

Vizsgálatok sora az MFB-nél