Demokráciaközpont: visszaszorítottuk a csalásokat

Vágólapra másolva!
A Fidesz alapította úgynevezett Demokráciaközpont kiadta I. számmal jelzett jelentését, amely a választásokon tapasztalt visszaélésekről számol be. A többek között Granasztói György és Makovecz Imre által védnökölt szervezet szerint a demokráciavonal létrehozása, amelyből a központ kinőtt, hozzájárult ahhoz, hogy a második fordulóban már visszaszorultak a visszaélési-kísérletek, és a közvéleménykutató-cégek jóslataihoz inkább hasonlító eredmény jött ki.
Vágólapra másolva!

A Demokráciaközpont szerint azzal lehetne a választások tisztaságát kétségbevonókat megnyugtatni, ha - csakúgy, mint az Egyesült Államokban - újraszámolnák a szavazatokat. A Granasztói György, Szíjjártó Péter, Lanczendorfer Erzsébet, Varga Csaba, Makovecz Imre és Varga László által fővédnökölt szervezet megítélése szerint minden ötödik magyar kétségbevonja a választások tisztaságát.

Az újraszámolást indokolva a Demokráciaközpont rendhagyónak tartja a 2002-es országgyűlési választásokat, mivel homlokegyenest más eredmény született, mint amit a nagy közvélemény-kutatók - még a választásokat követő felméréseikben is - jeleztek. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy a választás második fordulóját követő napig, csak az ő vonalaikra több mint hatezer bejelentés érkezett csalásról, választási visszaélésekről, ami szintén történelmien magas szám.

A Demokráciaközpont nem felejti el rosszallását kifejezni többek között Kuncze Gábor "jogi gengszterizmust" említő nyilatkozata miatt, hiszen az SZDSZ elnöke az Országos Választási Bizottság törvényes tevékenységét és néhány állampolgár alkotmányos jogának gyakorlását minősítette eképpen – áll a jelentésben.

"A Demokráciaközpont működésének egyik fontos eredménye, hogy a második fordulóban az állampolgárok felkészültebben, szakszerűbben és aktívabban kísérték figyelemmel a választási eseményeket, ami országszerte számos kisebb-nagyobb visszaélés, szabálytalanság megakadályozását, illetve szakszerű jogorvoslati eljárás kezdeményezését tette lehetővé" - vélekednek a jelentés megfogalmazói. Ha nem is teljesen, de bizonyos értelemben munkájuk eredményének tartják, hogy a második fordulóban valóban több szavazat érkezett a Fidesz-MDF összefogás közös jelöltjeire, mint az MSZP és az SZDSZ jelöltjeire együttvéve, ami sokkal inkább összevethető a közvéleménykutató-cégek jóslataival, mint az első fordulóbeli eredmények.

A demokráciavonalra beérkezett telefonokat 9 kategóriába sorolják: Kampánycsend-sértésről az összes bejelentés 20 százaléka szólt, amely magas arányt a jelentés készítői azzal indokolják, hogy a kampánycsend betartása gyakorlatilag szankcionálhatatlan. "Mindez különös fénytörésbe kerül, ha egy párt, mint például tette ezt az MSZP, az "utolsó benyomás" elvére építi kampányát".

A szavazóurnákkal történt manipulációról - például annak nem megfelelő lezárásáról - 10 százaléka szólt a bejelentéseknek. "Ha nem megfelelően biztosított az urnák sérthetetlensége, ez potenciális lehetőséget jelent az urnába kerülő szavazólapokkal való visszaélésre. Az esetek többségéről jegyzőkönyv készült, ám a panaszokat érdemi vizsgálat nélkül elutasították" - áll a jelentésben.

Minden huszadik bejelentés arról szólt, hogy a kokárdával érkező választópolgárok szavazólapját számos helyen nem pecsételték le a szavazóköri bizottságok az első fordulóban. A második fordulóban is előfordultak ilyen esetek, dacára a felvilágosító munkának. Ugyanakkor amikor jegyzőkönyvbe akarták ezeket az eseteket vetetni - arra hivatkozva, hogy az egyes panaszok a választások eredményét érdemben nem befolyásolják - kivétel nélkül megtagadták ezt (volt ahol a boríték hiányát szerették volna jegyzőkönyveztetni.

Minden hetedik levél a választók befolyásolása miatt érkezett a demokráciavonalra. A bejelentések szerint egyesek úgy próbálták meg saját elképzeléseiket másokra rávenni, hogy a szavazás napján ételt-, italt-, sőt, volt hogy pénzt osztogattak. Néhányszor a tanúk a rendőrökhöz fordultak, ám a törvénytelenséggel a rendőrök megérkezéséig felhagytak - áll a jelentésben.

Több telefonáló úgynevezett lánc-szerű csalásról számolt be: Az első szavazó bement a szavazóhelyiségbe, de üresen dobta be a borítékot az urnába. Miután távozott - egy előre megbeszélt helyen - a "szervező" már várta, aki előtt a delikvens beikszelte a megfelelő helyen a kicsempészett szavazólapot. Ezt követően egy másik választópolgárnak átadta az íly módon érvényesített szavazatát. A II. számú delikvens ezután bement a szavazóhelyiségbe, felvette a saját szavazólapját, majd az urnába helyezte a láncban előtte lévő szavazatát, a saját szavazólapját pedig a "szervező" emberhez vitte ki, így folytatva az eseményeket.

A mozgóurnákra is érkezett panasz. Számos bejelentés szólt arról, hogy a választópolgár ugyan kérte a mozgó urnát, ám az nem érkezett meg.

Előfordult - állítja a Demokráciaközpont -, hogy az MSZP-s delegáltak mobiltelefonon, a szavazás ideje alatt többször tájékoztatást adtak a szavazóköri bizottságon kívüli személyek számára a névjegyzék alapján arról, hogy kik azok a választók, akik már szavaztak és kik azok akik még nem.

A Demokráciaközpont úgy tudja, hogy szervezetten szállítottak (kisbuszokkal, többször forduló személyautókkal) a szavazókörbe embereket. Konkétan Keller Lászlót is megemlíti a jelentés, akinek a kerületében, Törökbálinton, maga a jegyző szervezte az állampolgárok utaztatását - állítják. Az esetek ugyan jegyzőkönyvbe kerültek, de a bejelentéseket gyakorlatilag minden esetben érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

Közel 200 bejelentés érkezett a Fidesz által delegált bizottsági tagoktól arról, hogy a szavazatok összesítésekor a Fidesz-MDF közös listára valamint közös egyéni jelöltjére leadott szavazólapokat találtak a szocialista szavazólapok között. "Feltűnő" - fogalmaz a jelentés -, hogy mindazokon a helyeken, ahol ilyet tapasztaltak, rendkívül nagy ellenállás mutatkozott az eset jegyzőkönyvbe foglalásával szemben.

A legkevesebb bejelentés arról szólt, hogy egyes kórházakban, illetve szociális otthonokban a választókat az ellátó személyzet tagjai győzködték az MSZP-re való voksolásra. Olyan is előfordult, hogy a szavazó azzal szembesült, hogy már alá volt írva a neve a névjegyzékben, illetve elhunyt személyek nevét is felfedeztek a névjegyzékben. Ugyancsak többen szóvá tették, hogy egyes, nem saját lakóhelyen szavazók igazolása fénymásolatnak tűnt.

Mindezek miatt a Demokráciaközpont megállapítja, hogy a választási eljárásról szóló törvény felülvizsgálatra szorul. Kezdeményezik, hogy az Országos Választási Bizottság készítsen összesítést a helyi választási bizottságokhoz benyújtott beadványok természetéről, különös tekintettel azokra a jegyzőkönyvekre, melyek esetében bebizonyosodott, hogy az adott ügy valóban sérti a választási illetve a választási eljárási törvényt, ám - a választási szervek értékelése szerint - a választás végeredményét érdemben nem befolyásolta.

"Ilyen összesített adatbázis eddig egyetlen alkalommal sem készült, pedig ennek a munkának elvégzése nélkül aligha készülhet olyan törvénymódosítási javaslat, amely valóban alkalmas érvényt szerezni annak a jogos társadalmi igénynek", hogy a XXI. század Magyarországában soha ne vetülhessen a gyanú árnyéka egyetlen demokratikus választás eredményére sem - állítják a jelentés összeállítói.

Korábban:

Ötszáz bejelentés a demokrácia-vonalra

Fórum:

Égnek a 'demokrácia-vonalak'

Nem alkotmánysértő a demokráciaközpont?! Jogértők, -alkotók!