Roham a magyarigazolványért Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Az utcán kígyóznak a sorok Szlovákiában, a magyarigazolványok intézését elősegítő közreműködő irodák előtt, amelyek ma kezdték meg működésüket. Szlovákiában naponta mintegy ezer kérelmezőt tud fogadni a 11 iroda. Kárpátalján több mint száz megbízott segíti az igénylőlapok szétosztását és kitöltését holnaptól. Az állami címer helyett a korona szerepel a nemrégiben bevezetett magyarigazolványon.
Vágólapra másolva!

Ostromolják a szlovákiai közreműködő irodákat a kérelmezők, hogy hozzájuthassanak majd a magyarigazolványhoz - mondta a Magyar Koalíció Párt ügyvezető alelnöke, Duray Miklós az [origo]-nak. A tapasztalatok szerint 10-15 percbe kerül egy kérelem elintézése, egy irodában pedig 2-3 ügyintéző foglalkozik az ügyfelekkel. Így a 11 szlovákiai irodában összesen mintegy ezer embert tudnak fogadni egy nap. Szlovákiában 550 ezer magyar él, így ha netán közülük mindenki akarná váltani az igazolványt, akkor az két évbe is beletelhet.

Vannak technológiai problémák az irodában, mivel a szlovák telefontársaság nem kötötte be a vonalakat, és így a számítógépeket sem lehet használni, ezek nehezítik a munkavégzést - mondta Duray Miklós.

Kárpátalján holnaptól lehet igazolványkat igényelni - mondta Brezovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke. Több mint száz megbízottnál lehet az igénylőlapokat kérni és kitölteni. A megbízottak minden jelentősebb magyar lakta településen megtalálhatóak lesznek.

Vajdaságban csütörtökön megnyílt az első, magyarigazolványokat kiadó iroda, és egy-két héten belül összesen hat további ilyen hivatal kezdi meg munkáját, elősegítendő a kedvezménytörvény végrehajtását. Az egyetlen, már működő irodában nagy volt az érdeklődés - tájékoztatott az MTI.

A határon túli közreműködő irodákban lehet kitöteni a kedvezményekre jogosító magyarigazolványt igénylő formanyomtatványt, amelyet elküldenek az anyaországba, ahol a megyei közigazgatási hivataloknak kell 30 napon belül elbírálniuk a kérelmeket.

A magyarigazolvány utazási, kulturális kedvezményeket biztosít használójának az anyaország területén, az oktatási intézmények látogatása terén pedig a magyar állampolgárokkal azonos jogokat élvezhetnek, valamint évi három hónapos időtartamra engedélyezik a magyarországi munkavállalást.

Korona az igazolványon

A magyarigazolványon a magyar Szent Korona található. Az igazolványban megtalálható a Szent Koronáról szóló törvény egyik idézete is: "Ezer évvel ezelőtt első királyunk, Szent István megkoronázásával a magyar nép a keresztény hitben egyesült Európa népeivel. Azóta Magyarország a keresztény Európa szerves része. Ez biztosította a magyarság fennmaradását és évszázadokon át betöltött meghatározó szerepét."

"A korona nemzetünk egyik jelképe, és szimbóluma Európához tartozásunknak" - mondta a Magyar Hírlapnak a BM Központi Hivatalának vezetője. A lap azon felvetésére, hogy a korona nem tartozik a magyar állami jelképek közé, Urbán György azt mondta, a címeren szerepel a korona, ezért önmagában is megjeleníthető hivatalos okiratokon.

Korábban:

Százezer vendégmunkásra számítanak

Már többen igényeltek magyarigazolványt