Politikusokat tiltanak ki a Pázmányról

Vágólapra másolva!
Többek között Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje és Pálinkás József oktatási miniszter sem tarthat előadást a Pázmány Péter Tudományegyetemen. Az egyetemisták pártállástól függetlenül több politikust is felkértek arra, hogy előadást tartsanak szakmai kérdésekről, azonban az egyetem rektora nem engedélyezte az előadások megtartását. Ugyanakkor más politikusok megjelenhettek az egyetem falain belül.
Vágólapra másolva!

Előadást tartott volna többek között Pálinkás József oktatási miniszter, Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, Polt Péter legfőbb ügyész és Doszpot Péter volt nyomozó, szocialista politikus. Mint az [origo] az előadások szervezőitől megtudta, az előadók nem politikusi minőségükben jelentek volna meg, hanem szakmai kérdésekről tartottak volna előadást volna az egyetem állam- és jogtudományi szakán tanuló diákoknak. A rektor a szervezők szerint korábban szóban támogatta az előadások ötletét, azonban később megváltoztatta véleményét, és nem engedélyezte a programtervet.

Más politikusok és közéleti személyiségek azonban megjelenhettek az intézményben, többek között Dávid Ibolya és Lotz Károly. Ők egy európai uniós szakmai konferencián vettek részt több más ismert személyiséggel együtt. E rendezvénytől függetlenül megtarthatta az 1956-os forradalomról szóló előadását Varga László fideszes képviselő, a parlament korelnöke, és Demeter Ervin nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter megjelenésével kapcsolatban sem emelt kifogásokat az egyetem vezetősége.

Medgyessy Péter sajtószóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a szocialista politikus előadását politikai típusúnak gondolta a rektor, ezért nem engedélyezte a már megszervezett rendezvény megtartását. Gál J. Zoltán szóvivő szerint ugyanaz történt, mint korábban Debrecenben, Veszprémben vagy Pécsett, ahol szintén nem engedélyezték, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt előadást, illetve fórumot tartson a diákoknak.

Az [origo]-nak szerda délután nem sikerült elérnie sem a Pázmány Péter Tudományegyetem rektorát, sem dékánját. Utóbbi irodájában csütörtök reggelre ígérték, hogy elérhető lesz a dékán.

[origo]