Sportcentrum épülne a természetvédelmi területre

Vágólapra másolva!
Sportközpontot építenének Budapest tetején, a Hármashatár-hegyen a terület jelenlegi használói. A helyszín természetvédelmi terület, ahonnan egyetlen fát sem lehetne kivágni, de a terület használói úgy gondolják, hogy az építkezéssel jót tesznek a környéknek.
Vágólapra másolva!

Sportközpontot építenének Budapest tetején, környezetvédelmi területen. A Hármashatár-hegy teteje most sárkányrepülő és siklóernyős centrumként működik. A helyen lévő - nem a legjobb állapotú - épületek hasznosítási joga a Pilóta Centrum Kft-é. A Kft. - amely meghívásos pályázaton jutott hozzá az épületekhez 1997-ben - eddig állagmegóvást végzett, de most fejlesztéseket szeretne végrehajtani. A hegyen lévő építmények jelenlegi állapotukban raktárként és turistaszállásként működnek. A Kft. nagyszabású tervei szerint egy olyan sportközpont létesülne, ahol szállodán és éttermen kívül még egy információs és oktatási központ is épülne, fiatalok számára készülő tanpályákkal és tanösvényekkel. Az elhanyagolt betonbunkerekre faházakat terveznek, amelyben nívósabb bár kapna helyet, hogy a látogatók élvezhessék a gyönyörű kilátást.

A Pilóta Centrum Kft. igazgatója, Csiga Sándor az [origo]-nak elmondta, hogy az építkezést a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva tervezik. Azaz a jelenleg meglévő épületeket bővítenék, az újakat pedig fából készítenék. Az igazgató az építkezés indokaként hozta fel, hogy a területen rengeteg a szemét, és szükség van a hely rendben tartására.

A Levegő Munkacsoport aktivistája, Lenkei Péter erre úgy reagált, hogy a legtöbb ilyen beruházás esetén ezt hozzák fel indokként. Ám szerinte, ha több ember befogadására alkalmas helyet építenek, akkor a több ember többet fog szemetelni, és a forgalomvonzó dolgok mindig károsak. Emellett megjegyezte, hogy a hegyen így is nagy a gépkocsiforgalom, és az építkezés, majd a megnövekedett turistaforgalom ezt csak még inkább megnövelné. Arra a kérdésre, hogy mit tudnak tenni, ha az építkezés elindulna, Lenkei elmondta, hogy abban az esetben, ha van engedély az építkezésre, akkor nem túl sokat. Hozzátette, hogy a területen védett erdő található, így az építkezés miatt egyetlen fát sem lenne szabad kivágni. Csiga Sándor elmondta, hogy igyekeznek megóvni minden fát, de az építmények közelében csak olyan fák vannak, amelyek tájidegenek, azaz nem védettek.

A Pilóta Centrum Kft. nagyszabású tervei több hatóságtól is függenek: az I. és a II. kerületi önkormányzattól, a Fővárosi Önkormányzattól, az Erdészei Szolgálattól, a Kincstári és Vagyoni Igazgatóságtól, a Környezetvédelmi Minisztériumtól és a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól. Szinte mindenhonnan kaptak már szóbeli ígéreteket. A Kft. vezetője közölte: szóban csak az Erdészeti Szolgálattól nem kaptak igenlő választ. Dohos Sándor, a nemzeti park budai tájegységének vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy ritkán adnak ki építési engedélyt környezetvédelmi területre, de ez még nem kizáró ok.

[origo]