Iraki ENSZ-nagykövet: A játszma véget ért

Vágólapra másolva!
Az iraki ENSZ-nagykövet New Yorkban közölte, napok óta nincs kapcsolatban Bagdaddal. Mohammed al-Duri nagykövet kijelentette, hogy a játszma véget ért. Reményét fejezte ki, hogy Irakban mostantól a béke kerekedik felül. Az iraki ellenzékiek találkozót terveznek Násziríja környékén. Egyes szervezetek a jelentések szerint azonban bojkottálni fogják az eseményt az amerikai megszállás miatt.
Vágólapra másolva!

Mohammed al-Duri iraki ENSZ-nagykövet New Yorkban kijelentette, hogy a "játszma véget ért, és remélhetőleg a béke kerekedik felül". Az ENSZ-nagykövet a riporterek elől jószerével menekülve azt mondta még, hogy napok óta nincs kapcsolata Bagdaddal.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlBagdadi térképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_bagdad/terkep.html', 530, 510)

Megkazdte a szervezkedést ugyanakkor az iraki ellenzék. Emigráns és hazai ellenzéki csoportok a napokban konferenciát tartanak Irakban az ország politikai jövőjéről. Ahmed Csalabi, a száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetője szerdán Násziríjában úgy nyilatkozott, hogy a találkozót szombaton rendezik meg a dél-iraki város melletti légi támaszponton. A Pentagon 700 harcossal együtt vasárnap vitte repülőgépen Násziríjába Csalabit, hogy helyzetbe hozza védencét, kész tények elé állítva a külügyminisztériumot és a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), amelyek ellenzik az évtizedek óta emigrációban élő síita személyiség szerepvállalását a háború utáni Irak vezetésében. A CIA kiszivárogtatott értékelése szerint Csalabinak nincs hazai támogatottsága.

Dick Cheney amerikai alelnök szerdán New Orleans-i beszédében azt közölte, hogy a találkozó szombaton Násziríja mellett lesz. Irodája később úgy pontosított, hogy a hely és az időpont a biztonsági helyzet alakulásának a függvénye. Külügyi források időpontként április 15-ét említették. A washingtoni külügyminisztérium a hírek szerint más helyszínt akar, hogy ne a többi ellenzéki "járuljon" Csalabihoz Násziríjába. Richard Boucher külügyi szóvivő szerdai tájékoztatása szerint a helyszín bizonytalan, a harcok menetétől függ, még nem döntöttek róla. A szóvivő - Ahmed Csalabira célozva - kijelentette, hogy ez csak az első lesz a regionális tanácskozások sorozatában, azon senkit sem fognak "megkoronázni". Az ideiglenes kormány megalakításáról Bagdadban rendeznek majd megfelelő időben konferenciát.

A tanácskozásra mintegy 15 emigráns és 30 belföldi személyiséget várnak, civileket és katonákat is. Jelen lesz a kis híján 80 éves szunnita Adnan Pacsacsi is, akit a külügyi tárca támogat, és aki Szaddám Huszein hatalomra kerülése előtt külügyminiszter volt. A Fehér Házat Zalmay Khalilzad különmegbízott képviseli.

A legnagyobb síita ellenzéki szervezet, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) szerdán bejelentette, hogy az amerikai katonai jelenlét miatt bojkottálja a tanácskozást. "Nem veszünk részt a násziríjai találkozón, mert úgy ítéljük meg, hogy az Jay Garner tábornok iraki uralmát szolgálja s mi ilyen tervben nem segédkezünk" - jelentette ki Hamid al-Bajati, a SCIRI londoni képviselője.

Jay Garner nyugalmazott tábornok áll majd Irak polgári kormányzásának élén, miközben a rendről és a biztonságról az amerikai és a brit csapatok gondoskodnak.

Ahmed Csalabi máris kifogásolta a résztvevőknek az amerikaiak által összeállított listáját, sokallva a törzsi vezetőket és a vidékieket, és elégtelennek ítélve a városok, így Bagdad képviseletét. Ahmed Csalabi szerdán a CNN-nek nyilatkozva arra panaszkodott, hogy Jay Garner csapata még mindig Kuvaitban rostokol, ahelyett, hogy Dél-Irakban segítene az áram és a vízellátás helyreállításában. Sürgette a Baath Párt felszámolását is. Azt állította, hogy értesülései szerint Szaddám Huszein a Bagdadtól északkeletre lévő Bakubában rejtőzködik, és ott van Vegyész Ali is, aki szintén él, csak megsebesült.