Másodpercek alatt loptak el több millió dollár értékű kriptovalutát

Vágólapra másolva!
Az amerikai rendőrök letartóztattak egy testvérpárt, miután kiderült, hogy még 2023-ban 25 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el. Az eset abból a szempontból is rendkívüli, hogy ehhez mindössze 12 másodpercre volt szükségük.
Vágólapra másolva!

Az amerikai rendőrség letartóztatott egy testvérpárt, a két fiatal férfit azzal vádolják, hogy 2023-ban az Ethereum  nevű kriptovaluta hálózatán 25 millió dollár (most kb. 9 milliárd forint) értékben loptak el a digitális eszközből. A 24 éves Anton Peraire-Bueno-t Bostonban, míg a 28 éves James Peraire-Bueno-t New York-ban fogták el a rendőrök.

A testvérpár letartóztatására azt követően került sor, hogy a manhattani ügyészek szerint bizonyítható a bűnösségük csalásban és pénzmosásban. 

A  New York Post az ügyészi közleményre hivatkozva azt írja, az ügyben különös jelentőséget kaphat, hogy a testvérpár mindkét tagja a Massachusetts Institute of Technology (MIT) nevű világhírű egyetemén tanult matematikát és számítástechnikai tudományokat. Az ügyészek szerint a tanulmányaikkal szerzett tudásukat használták fel arra, hogy megborítsák az Ethereum-lánc integritását, és eltérítve a blokk-láncokat, óriási értékben lopjanak abból.

A Peraire-Bueno-ügy az első olyan ügy az Egyesült Államokban, melyben a csalási séma alapján büntetőeljárás indul, és vád alá helyezik a tolvajokat.

A bűncselekmény 2023 április hónapban történt. A testvérek alaposan felkészültek az akcióra, mert 12 másodperc alatt nem csak hozzáfértek az Ethereum tranzakciós listájához, hanem el is térítették azt. Az ügyészek szerint hónapokon át tervezték a műveletet, amit végül sikerre vittek.

ethereum, kriptovaluta
25 millió dollár értékben lopott a testvérpár a kriptovalutából
Fotó: Csudai Sándor / Origo

Technikai értelemben az Ethereum blokklánc nyilvános főkönyvként működik, mely valamennyi kriptovaluta-tranzakciót rögzít. Ez hivatott biztosítani a rendszer átláthatóságát és megbízhatóságát. Az elkövetők a MEV-boost nevű szoftver sebezhetőségét használhatták ki. Ez az eszköz lényegében annak ellenőrzésére szolgál a hálózaton, hogy az új tranzakciók érvényességét ellenőrizze a rendszer, mielőtt hozzáadja azokat a blokklánchoz – vagyis bekönyveli azokat a kriptovaluta "főkönyvébe."

A testvérpár az akcióban főként az épp folyamatban lévő, azaz a könyvelésbe még be nem került tranzakciókat manipulálta és térítette el a maga számára. Az ellopott, nagy értéket képviselő kriptovalutát nem voltak hajlandók visszaszolgáltatni, ehelyett 

megpróbálták azt teljesen elrejteni szem elől, azzal a szándékkal, hogy később tisztára mossák.

Az ügyészek szerint a testvérek bűncselekménye az egész blokklánc integritásába, azaz megbízhatóságába, átláthatóságába fektetett bizalmat megkérdőjelezheti.