Történetének legnagyobb felvásárlására készül az OTP

OTP
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb tranzakciójára készül az OTP Bank: a nyilvánosságra került információk szerint a Baltikumban vásárolna meg egy pénzintézetet.
Vágólapra másolva!

Apró, ám annál fontosabb részletet árult el Csányi Sándor az OTP történetének legnagyobb, küszöbön álló bankvásárlásáról hétfőn az Inforádiónak.

A magyar nagybank elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy egy vásárlással három új bankpiacra is belépne az OTP, olyan országokba, ahol fejlett a digitalizáció és a bankrendszer.

Azt már a múlt pénteki rendes közgyűlésen leszögezte a bankvezér, hogy az Európai Unión belül és az OTP számára új piacokon kívánnak megjelenni a felvásárlással - írja a Világgazdaság.

A rádiós interjúban elhangzottak azt sejtetik, hogy a korábbi piaci spekulációk során felmerülő Lengyelország vagy Görögország helyett mintha inkább a Baltikumban nézelődne a magyar pénzügyi csoport.

A térségben éppenséggel akad is eladó sorban lévő bank, nevezetesen a Luminor Bank, amelyet a Blackstone pénzügyi befektető adna el. A kiárusításról az év elején számolt be a Bloomberg.

A Luminor Bank AS bank székhelye Tallinnban, Észtországban található, és fiókjai Lettországban és Litvániában is működnek. Ez a harmadik legnagyobb bank a Baltikumban és Észtországban.

A Luminor betéti piaci részesedése 16 százalék, a hitelezési piaci részesedése pedig 22 százalék, és minden eddig nyilvánosságra került információ alapján teljes mértékben illeszkedik az OTP terveibe.

ez a bank lehet Csányi Sándorék célpontja, Luminor, LuminorCsányi
A Luminor Bank mindhárom balti állam piacán jelen van
Fotó: Bloomberg via Getty Images/Andrey Rudakov

A hírek szerint a Blackstone a könyv szerinti érték 1,2-szereséért adna túl a Luminor Bankon, amely 2022-ben 1,6 milliárd eurós könyv szerinti értéket képviselt. Vagyis a vételár közel lehet, vagy akár meg is haladhatja a kétmilliárd eurót.

Ezzel a tranzakció mérete meghaladhatja az OTP eddigi legnagyobb akvizícióját: korábban a szlovén Nova KBM-ért fizette a legtöbbet a hazai pénzintézet, elemzők szerint egymilliárd eurót. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a szlovéniai felvásárlás az OTP Csoport történetének legjelentősebb és legkomplexebb akvizíciója volt, amelynek eredményeként a csoport a régió ötödik országában vált piacvezetővé. 

A magyar nagybank ez év márciusában számolt be egy másik tranzakcióról: megvásárolta a Zagrebtowert. Az akvizícióval az OTP csoport horvátországi ingatlanokkal foglalkozó leányvállalata a tengerparti városokat követően (Pula, Dubrovnik, Zadar és Split) immár a fővárosban, Zágrábban is az ingatlanbérleti piac meghatározó szereplőjévé válik.