Gigantikus energiatároló épül az ország közepén

Vágólapra másolva!
A MAVIR Zrt. megbízásából Szolnokon hatalmas energiatároló épül meg a növekvő napelemes energiatermelés miatt.
Vágólapra másolva!

A tárolót a Forest-Vill Kft. építi. A cég 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát 

Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és kivitelezésére Szolnokon.

Idén februárban írták alá a szerződést, ezt követően a vállalat megkezdte a munkálatok előkészítését. 

A 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljeskörű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű társaság.

A beruházás átadása 2025 első felére várható.

A közlemény szerint az ország legnagyobb hasonló jellegű létesítménye Százhalombattán található, amelynek kapacitása 7,68 megawatt. 

Az újonnan épülő tároló ennek nyolcszorosára lesz képes, és bekerül Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói közé. 

Magyarország legnagyobb energiatárolója épül meg Szolnokon (illusztráció)
Magyarország legnagyobb energiatárolója épül meg Szolnokon (illusztráció)
Fotó: Sungrow EMEA / Unsplash

A beruházást az indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye Magyarországon. Ugyanakkor az időjárásfüggő, megújuló alapú erőművek áramtermelésének ingadozása miatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és villamosenergia-hálózat fejlesztése.

Az idén meghirdetett napelem-telepítési pályázat részleteit az Origo több cikkében is bemutatta. A pályázat keretében akár több millió forintos támogatást is lehetett igényelni napelemek telepítésére.

Az Origo korábban arról is beszámolt, hogyan készítik fel a magyarországi villamosenergia-hálózatot a növekvő termelési kapacitásokra.