Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról

horvátország, autópálya, közlekedés, forgalom
Új elektronikus útdíjfizetési rendszert építenek ki a horvát autópályákon
Fotó: Shutterstock/Jure Divich
Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődhet az új elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítése a horvát autópályákon, miután kiválasztották a kivitelezőt. Egy hibrid rendszer értelmében rendszám és megtett távolság alapján kell a sofőröknek fizetniük 2026-tól.
Vágólapra másolva!

Horvátországban a vadonatúj útdíjfizetési rendszer lényegesen csökkenti majd a torlódásokat. Ez a gyakorlatban azon fog alapulni, hogy a sztrádát igénybe venni akaró autósoknak regisztrálniuk kell a rendszámukat egy online felületen vagy a forgalmi irodákban. 

A sofőrök választhatnak a feltöltőkártyás és a bankkártyás fizetés között. Az utóbbi esetében az útkezelő a rendszámhoz hozzárendeli a kártyát, amelyről minden utazás esetén automatikusan levonják az útdíjat akár egy online vásárláskor. A feltöltőkártyás rendszerben pedig egy virtuális számlát rendelnek az autóhoz, amelyre a tulajdonos annyi pénzt tölt, amennyit szeretne, és arról vonják majd le az utazás árát - írja a Világgazdaság

A díjszabás az eddigihez hasonló lesz, vagyis az autósok a megtett út hossza alapján fizetnek.

A 2026 tavaszára elkészülő fejlesztést teljes egészében uniós forrásokból fedezik a horvátok. Az új megoldással párhuzamosan egy évig a fizetőkapuk is működni fognak. Az elektronikus fizetés viszont ez idő alatt 10 százalékkal olcsóbb lesz, hogy ezzel is ösztönözzék az autósokat a használatára. 

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.