Az űrből is látszik az egykori csodahajó kísérteties képe

Mediterranean, Sky, hajó, hajóroncs,
Aerial drone photo of rusty "Mediterranean sky" passenger ship sunk near shore of Elefsina, Attica, Greece
Vágólapra másolva!
Lassan teljesen elrohad, és óriási szemétkupac veszi körbe az egykori csodahajót, az MS Mediterranean Sky-t (mediterrán égboltot). A hajó Görögország egyik legismertebb hajóroncsává vált, és turisták tömegeit vonzza. A méreteit jól mutatja, hogy még a műholdfelvételeken is látszik.
Vágólapra másolva!

A hajó 1953-ban épült Nagy-Britanniában, majd 1971-ben eladták egy görög hajózási társaságnak, ami azt utasszállító komphajóvá alakította át.

Az úszó palota hihetetlen utat járt be: három testvérhajójával - a City of Port Elizabeth-tel, a City of Exeter-rel és a City of Durban-nel - együtt Anglia, Dél-Afrika, Mozambik és Spanyolország között utazott. Egyszer döbbenetes módon 15 nap alatt teljesítette a London - Cape Town közötti távolságot.

Légifelvétel az "MS Mediterranean Sky" nevű utasszállító hajóról Forrás: Shutterstock/Aerial-Motion

Az utasszállító komphajó az akkori idők legmodernebb felszereltségével rendelkezett, többek között luxuskabinokkal, három úszómedencével, bárokkal és még légkondícionáló is volt a szállásokon.

A hajó a maga 165 méteres hosszúságával és 22 méteres szélességével szintén lenyűgöző volt. A fedélzetén kényelmesen elfért 1.000 utas és 470 jármű is.

image

A City of York belseje mágnesként vonzotta magához az 1970-es évek gazdagjait és hírességeit. A téli hónapokban gyakorta bérelték ki a hajót a legbefolyásosabb elit tagjai.

A City of York volt az első sétahajó, amely a görögországi Patrasz és az olaszországi Velence közötti, ma már híres útvonalon közlekedett.

image

A hajó 1996 augusztusában tette meg utolsó útját Patraszból a görögországi Brindisibe. Ekkorra már ugyanis a működtetési költségei az egekbe szöktek. A tulajdonosok szerettek volna jó áron megszabadulni a számukra már csak tehernek számító, egykor világhíres hajótól, de mivel vevő nem érkezett rá, három évig Patrasz régi kikötőjének vizein rostokolt. Majd 2002-ben Elefsinába szállították, ahol a mai napig várja, hogy sorsa jobbá forduljon.

image

A hajó az idő múlásával folyamatosan dőlni kezdett, mígnem félig már el is süllyedt. 2009-ben megpróbálták a partra vontatni és megmenteni, ez azonban nem sikerült, és újabb próbát azóta sem tettek, így az több mint egy évtizede folyamatosan rohad a sekély vízben. A hajó körül egyre nagyobb szemét halmozódik fel, ami lassan teljesen elhomályosítja az egykor annyira népszerű és csodaszámba menő imázsát. Az egyre inkább elrozsdásodó "MS Mediterranean Sky" kísérteties képe pedig még a Google Earth-ön is jól látható.

image

Rossz állapota ellenére a hajón még mindig megmaradt a dicső múltra emlékeztető néhány bútordarab: szőnyeg a padlón, ágyak és ágyneműk a kabinokban, mentőcsónakok, a mentőmellények pedig a szekrényekben elrejtve. Az egykor klasszikus hajó ma már a múlt relikviája, amit a turisták előszeretettel látogatnak meg és fényképeznek.

A hajóroncsok nagyon veszélyesek a környezetre, fontos figyelmeztetést tett közzé az Origo.

Az Origo megírta, hogy fantasztikus ízű pezsgőre bukkantak egy hajóroncsban.

Az Origo beszámolt arról is, hogy versenyfutás indult a milliárdokat érő tengeri kincsekért.

Az Origo kísérteties hajótemetőkről is írt.

Forrás: Sun Online