Stack Rock Fort, az "élő rom"-ként továbbélő egykori erőd

Stack Rock Fort egykori katonai erőd
Stack Rock Fort egykori katonai erőd
Vágólapra másolva!
Több olyan használaton kívüli egykori brit katonai bázis van, amelyek eladóvá váltak, és akár magáncélra is felhasználhatók, álomotthonokká is alakíthatók, vagy más, kereskedelmi célt is szolgálhatnak. A Stack Rock Fort-ot például egy cég "élő rom"-ként szeretné hasznosítani a turisták számára. 
Vágólapra másolva!

A Stack Rock Fort erőd

Ez az erőd egy sziklás szigeten fekszik, 732 méterre Wales nyugati partjaitól, Milford Haven közelében. Az 1850 és 1852 között épült, majd később korszerűsített épület majdnem egy évszázada már magáncélra is megvásárolható.

A Stack Rockon lévő erőd eredeti ötlete valójában Thomas Cromwell agyából pattant ki állítólag 1539-ben.

Az angol ügyvéd, államférfi és VIII. Henrik király főminisztere javasolta a sziget megerősítését a Milford Haven vízi út (egy természetes kikötő) védelmére, de a tervből soha nem lett semmi.

Stack Rock Fort egykori katonai erőd Forrás: Wikipedia

Hasonló javaslatok és a sziget felmérése következett 1748-ban és 1817-ben, de csak az 1800-as évek közepén lett az egyik tervből valóság. A Milford Haven vízi út mentén fekvő Pembroke Dockban található királyi dokkolótelepnek további védelemre volt szüksége a tengeri támadások ellen, különösen amikor úgy tűnt, hogy a III. Napóleon uralma alatt álló Franciaország megtámadhatja Nagy-Britanniát. A vízi út torkolatához közeli stratégiai elhelyezkedése miatt Stack Island ismét a figyelem középpontjába került, és 1852-ben befejezték az erőd építését.

A Stack Rock Fortot először 1932-ben bocsátották árverésre, amikor is 60 fontért el is kelt. Az épület 2015-ben ismét eladósorba került, ezúttal azonban már 150.000 fontot kértek érte, de az eladás nehézkesnek bizonyult. Figyelembe véve a sziget elhelyezkedését, valamint a szennyvíz, a víz és az áram hiányát, talán nem meglepő, hogy a lenyűgöző "tengeri kolosszeum" eladása sokáig tartott.

2018-ban az erődöt ismét piacra dobták, és 2020 végén Anoniiem, egy közösségi érdekeltségű társaság vette meg, akinek a vezetősége azt tervezte, hogy a helyszínt "élő romként" a közösség számára hozzáférhetővé teszi.

- nyilatkozta cég vezetője.

Jelenleg egy önkéntesekből álló csapat dolgozik az erőd biztonságossá tételén, azonban még messze van a végső cél, hogy ezt a nagyközönség számára is megnyithassák.

A II. fokozatú műemlék jelenleg lakatlan és romos állapotban van. A kör alakú erődnek boltíves tégla mennyezete, csigalépcsői és kőoszlopai vannak, amelyek végigfutnak a három emeleten.

"Olyan, mint egy hatalmas katedrális, ovális alakú,a gaz teljesen körbenőtte, és tengeri madarak köröznek folyamatosan körülötte" - nyilatkozta Steve Liddiard fotós, aki ellátogathatott a kísérteties helyszínre. "Olyan, mintha egy Jumanji-szerű film helyszínén sétálgatna az ember".

Forrás:Atlas Obscura, BBC, The Spaces.com