Varga Mihály: A kormány a következő években is folytatja a hiány- és adósságcsökkentést

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció
Businessman holding euro cents coins dollar bills on table with pile of coins and banks calculator, managing dividing money to save and invest it to make income. Saving money and investing concept.
Vágólapra másolva!
Az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére a kormány a következő években is folytatja hiány- és adósságcsökkentő politikáját, ami az egész gazdaság számára kulcsfontosságú - jelentette ki a pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség Makro Konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hangsúlyozta:

a költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is biztosítja a családok támogatását, a rezsivédelem fenntartását és a nyugdíjak értékének megőrzését.

A kormány jövőre ragaszkodik a GDP-arányos 2,9 százalékos hiányszinthez - jelezte Varga Mihály. Az államadósságot továbbra is mérséklik, azzal számolnak, hogy az államadósság a GDP 69,8 százalékára csökken idén, a tavalyi 73,9 százalékról. Szeretnék, hogy egyre kisebb terhet jelentsen a finanszírozása, és ezzel több tér maradjon a cégek fejlesztései, a további kamatcsökkentés előtt - mondta.

Az elmúlt 1-1,5 évben a magyar gazdaságpolitikának az egyensúlytalanságokat kellett kezelnie, amely a háború és az energiaválság következtében alakult ki - mondta.

A tavalyi magas energiaárak okozta "sebek gyógyulnak", a mérlegek elkezdtek javulni: a szolgáltatások és a folyó fizetési mérleg egyenlege is.

Jó esély van arra a miniszter szerint, hogy

Mindez a kamatszint csökkenését is magával hozza - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a háborús helyzetben is megvédte a munkahelyeket, a magas foglalkoztatottság 2023-ban is fennmaradt.

- közölte Varga Mihály.

Arról is beszélt, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordot dönthet idén, a legfontosabb piacok, az eurózóna helyreállásával még nagyobb lehet a növekedés.

A JVSZ idén 12. alkalommal rendezi meg Makro konferenciáját, amelynek fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke.