Óriási veszélyben vannak akik így használják a mobiljukat

QR-kód
Vágólapra másolva!
A kiberbűnözők folyamatosan fejlesztik az eszköztáraikat, és már a QR-kódokon keresztül is támadnak. A szakértők szerint fontos, hogy odafigyelve és ne automatikusan olvassuk le az elénk kerülő kódokat.
Vágólapra másolva!

A QR-kód technológiáját 1994-ben találták fel, és mára a mindennapjaink részévé vált. Olyannyira, hogy sokan úgy olvassák le ezeket a kódokat az okostelefonjaikkal, hogy eszükbe sem jut, a csalók akár ezeken keresztül is támadhatnak.

Az elmúlt időszakban azonban megszaporodtak a QR-kódos csalások. Ez az úgynevezett „quishing" technika – mondta a Metro című lapnak Tim Callan, a Sectigo technológiai vállalat szakértője.

QR-kódokon keresztül is támadnak a csalók Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Sasin Paraksa/Shutterstock. No use without permission./Sasin Paraksa

A támadás úgy történik, hogy a QR-kód a beolvasás után megfertőzheti a készüléket, vagy egy veszélyes webhelyre vezethet.

A legegyszerűbben úgy lehet megelőzni az ilyen jellegű támadásokat, hogy nem olvasunk be olyan kódokat, amelyeknél nem tudjuk biztosan, hova vezetnek. Ha például nyilvános helyeken szeretne valaki kódot beolvasni (például egy rendezvény vagy promóció kapcsán) akkor biztonságosabb lehet inkább a webhely felkeresése böngészőn keresztül – tette hozzá a szakértő.