Halálos ételmérgezés egy franciaországi étteremben

szardínia, hal
Vágólapra másolva!
Rosszul tartósított szardíniát evett egy bordeaux-i étteremben egy francia nő, majd hamarosan meghalt botulizmusban (köznapi nevén: kolbászmérgezésben). A francia egészségügyi hatóságok közlése szerint a ritka betegség miatt további 12 embert kezelnek, akik többsége külföldi. 
Vágólapra másolva!

A helyi kórház orvosa, dr. Benjamin Clozeau elmondta, hogy a nő miután rosszul lett, egy Párizs melletti kórházban kapott kezelést. Hamarosan azonban hazaengedték, és az otthonában halt meg, élettársát, aki szintén vele tartott az étterembe az intenzív osztályon kezelik.

Az egészségügyi szolgálatok közlése szerint szeptember 13-án összesen 12 másik személyt is sürgősségi ellátásban részesítettek,

ötük állapota annyira súlyos, hogy lélegeztetőgépen kell őket tartani.

Az ételmérgezés áldozatai között ír, amerikai, német és kanadai állampolgárok is vannak.

Illusztráció Forrás: DanaTentis / Pixabay

A hatóságok jelenleg is vizsgálják az éttermet, ahol a botulizmus akár még mindig jelen lehet, ugyanis a betegség lappangási ideje több nap. Megpróbálták felvenni a kapcsolatot azokkal a vendégekkel, akik szardíniát fogyasztottak az étteremben:

összesen 25 ember lehet érintett.

Az eset kapcsán nemzetközi egészségügyi riasztást is kiadtak, amelyben arra kérik a kórházakat, hogy figyeljenek azokra az emberekre, akik nemrégiben Bordeaux-ban jártak, és akiknél a tünetek közt hasmenés, hányás, illetve látási és beszédproblémák szerepelnek - írja a Blikk.

Az étterem tulajdonosa elmondta, hogy kidobott néhány szardíniásüveget, amelyekből a felnyitáskor erős szag áradt, a többi azonban jó állapotban volt, ezért felszolgálták a vendégeknek.

A Tchin Tchin Wine Bar nevű étteremben a személyzet gondoskodott a szardínia tartósításáról, amelyeket befőttesüvegekben tároltak.

Az éttermet szeptember 13-án bezárták, a tulajdonost pedig felszólították, hogy a jövőben tartózkodjon a házi szardíniakészítményektől.

A botulizmus egy súlyos idegrendszeri betegség, mely az esetek 5-10 százalékában halálos kimenetelű. Több hétig tartó izombénulást okozhat, a legközvetlenebb veszélyt a légzőizmok érintettsége jelenti. Általában olyan élelmiszerek fogyasztása okozza, amelyeket nem megfelelően tartósítottak.