Nem változtatott a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamaton

A Magyar Nemzeti Bank épülete
Vágólapra másolva!
Kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, amelyen nem változtattak az irányadó kamat mértékén.
Vágólapra másolva!

Az új, július 26-tól hatályos kamatkondíciók így a következők:

Jegybanki alapkamat: 13,0 százalék

Az O/N fedezett hitel felső széle szerdától 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökken.

Az O/N jegybanki betét kamarában nincs változás: 12,50 százalék marad.

Az MNB tavaly szeptember 27-én 125 bázisponttal emelte meg utoljára az alapkamatot, 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntőülésen 100 bázisponttal csökkentette.

Június végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót. A kamatfolyosó felső széle 19,5 százalékról 100 bázisponttal, 18,5 százalékra csökkent, alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület akkor.

A monetáris tanács az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében az eddiginél 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszintet vezetett be, 17 százalékról 16 százalékra csökkentette az irányadó rátát.