Kiderült, mennyiért lehet megmászni a világ legmagasabb hegycsúcsát

Mount Everest, hegy, tábor, pihenő táborok, túra, hegymászás, legmagasabb hegy, Nepál, Kína
KHUMBU, NEPAL - APRIL 11, 2014: Mt Everest climbers tent set up next to Khumbu glacier in Everest base camp before the avalanche happen in Khumbu icefall on april 18th killed 16 Nepalese sherpas.
Vágólapra másolva!
Akinek van elég pénze, és nem egyedül, oxigénpalack nélkül vág neki, annak szinte biztosan sikerül feljutnia a világ tetejére. Hiába a 8000 méteres magasság, a luxus itt sem ismeretlen. Más kérdés, hogy ezek a csúcstámadások egyáltalán még expedíciónak tekinthetők-e.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 61 ezer dollárba (átszámítva mintegy 21 millió forintba) kerül személyenként egy expedíció a Mount Everest csúcsára. A Világgazdaság ezt a világ legmagasabb pontjára szervezett kereskedelmi csúcstámadások hirdetéseit megvizsgálva derítette ki.

Az egyes expedíciók árazása a nyújtott szolgáltatás minőségétől és exkluzivitásától függően nagy szórást mutat.

A legolcsóbb és legkevésbé elérhető mászások 30 ezer dollárról indulnak. A legjellemzőbb árszint 50–70 ezer dollár között alakul, de akad néhány ügynökség, amely akár 100 ezer dollárt is elkér egy csúcstámadásért. A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján 220 ezer dollárról, mintegy 75 millió forintról szól.

Ez egy jó állapotú családi ház ára. Az infláció egyébként a Himalájában is kimagasló méreteket öltött, néhány évvel ezelőtt, 2018 körül a kereskedelmi expedíciók legmagasabb díjai 40 és 100 ezer dollár között mozogtak. Öt éven belül tehát megduplázódtak az árak.

Pihenőtábor a Mount Everesten Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Kondoruk/Shutterstock. No use without permission./Kondoruk

Miért ilyen drága a Mount Everest megmászása

A 220 ezer dolláros Everest Signature Expedition szervezői ügyfeleiknek azt ígérik, hogy mindössze három hét leforgása alatt feljuttatják őket a csúcsra, azaz 8848 méter magasra. Mottójuk szerint nem kell kompromisszumot kötni és választani a kényelem és a biztonság között.

Nem mellesleg százszázalékos csúcstámadási sikert tud felmutatni. Akárki azonban nem bízhatja meg az ügynökséget, csak felkészült és egészségi szempontból alkalmas mászókat vállalnak el.

Ki tudja megfizetni a Mount Everest megmászását?

A statisztikák szerint elég sokan, sőt egyre többen. Egyáltalán nem látszik, hogy a húzós költségek visszavetnék az expedíciók számát. A 2023-as tavaszi szezon minden idők legnagyobb forgalmát hozta el, a nepáli tisztviselők rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki a Mount Everestre. Mindez azt jelentette, hogy a serpákkal és a támogató személyzettel együtt több mint 1.200-an próbáltak meg feljutni a világ tetejére, mintegy 50 százalékuk sikerrel. Becslések szerint 600-an értek célt, 350 serpa és 250 ügyfél.

További részleteket ide kattintva olvashat.