Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Halállal végződhet most a strandolás ezeken a helyeken, mutatjuk, mire figyeljen

lólégy, rovar
A lólegyek (bögölyök) is terjeszthetnek kórokozókat a sebbe eresztett nyálukkal.
Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adtak ki Nagy-Britanniában a felajzott "Drakula" ragadványnevű lólegyek miatt, amelyek már a rovarirtó szerekre is immunisak, és megtámadhatják a hőhullám idején a strandokon napozókat. 
Vágólapra másolva!

A forró időjárás és a hirtelen lezúduló esőzések tökéletes kombinációt jelentenek a bögölyfélék számára, amik így rekordszámban gyarapodhatnak. Csípéseik súlyos bőrfertőzést, akár cellulitiszt is okozhatnak. Ez egy bakteriális eredetű fertőzés, gyulladásos bőrbetegség. Amennyiben nem kezelik megfelelően, könnyen fertőzést okozhat a nyirokcsomókban, sőt akár a csontokban is.

Éppen ezért

extrém esetekben a cellulitisz életveszélyessé is válhat.

Legrosszabb esetben az allergiásoknál potenciálisan halálos anafilaxiás sokkot is okozhat.

A lólegyek (bögölyök) is terjeszthetnek kórokozókat a sebbe eresztett nyálukkal. Forrás: Wikipédia

Azonban nem csak a napon barnulókat, hanem a vízben hűsölőket, és a fesztiválozókat is előszeretettel csipkedik ezek a bögölyfélék.

"A minap anyukám kertjében voltam, és ez a szörnyű lény a karomon landolt, majd észrevettem, hogy meg is csípett.

Ez hatalmas vörös foltot hagyott maga után, amely azonnal duzzadni kezdett." - panaszolta egy brit lakos.

Sokan említik azt is, hogy a lólegyek csípése sokkal fájdalmasabb, mint a darazsaké. Ha az anafilaxiás sokkot kapó csípés áldozatainak torka megduzzad, megfulladhatnak és meghalhatnak, ha nem kapnak sürgősen orvosi ellátást.

A Brit Kártevőirtó Szövetség a lólégy csípését a "kerülendő csípések" toplistájára tette - a fekete özvegy pókfajta, és a szúnyogok csípéseivel együtt. A szakértők szerint otthonunkban úgy lehet a legjobban védekezni a lólegyek ellen, ha letakarjuk a kis tavunkat, a kinti medencét, és az egyéb állovizet a kertünkben.

A lólegyek csípéseinek következményei, tünetei lehetnek a kiütés, a szédülés, a gyengeség és a zihálás.

Az áldozatoknak azt tanácsolják, hogy a fertőzés és a duzzanat elkerülése érdekében fertőtlenítőszerrel tapogassák le a csípést, és a sebet jégköteggel fedjék le. Sürgősen fel kell továbbá keresni a háziorvost, ha fertőzésre utaló tünetek gyanúja merül fel, ilyen lehet a gennyedés, bőrpír és a duzzanat a növekvő fájdalom mellett.

Forrás: Daily Star

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről