Meglepő, de Londonnak pénzügyileg talán nem is éri meg a koronázási ceremónia

london, utazás, híd, tower, big ben, város, anglia
A legtöbb bejegyzés a közösségi médiában Londonnal kapcsolatban található
Vágólapra másolva!
Szombaton a világ szeme Londonra szegeződik, amikor III. Károlyt királlyá koronázzák a Westminster-apátságban. Ezzel együtt sem biztos azonban, hogy London egésze számára megéri a ceremónia. Az üzleti csoportok és a lakosság véleménye ugyanis erősen megosztott a témában.
Vágólapra másolva!

Miközben az Egyesült Királyság számára kiemelten fontos esemény lesz III. Károly királlyá koronázása, a ceremónia költségei és azok megtérülése kapcsán erősen megoszlanak a vélemények.

Egyrészt sokan gondolják azt, hogy talán helytelen hatalmas összegeket közpénzből elkölteni az eseményre, miközben az országban milliók szenvednek a megélhetési válságtól – derül ki a BBC összefoglalójából. Másrészt viszont egyes üzleti csoportok úgy látják, hogy végső soron megtérülnek a kiadások, és London gazdasága jól jár a ceremóniával.

Ezt a véleményt osztja a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara (LCCI) is, amely szerint a koronázás összességében kedvező a város számára.

Tekintve, hogy állami eseményről van szó, a koronázás költségeit a brit kormány és a Buckingham-palota fizeti. Noha hivatalos források nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint az esemény teljes költsége 50 és 100 millió font körül mozog majd.

A londoni lakosság több mint fele szerint nem közpénzből kellene fizetni a koronázási ceremónia költségeit Forrás: Getty Images/Chris Furlong

Eközben a londoni lakosság is megosztott a kérdésben. A YouGov nemrég végzett felmérése szerint

a városlakók 51 százaléka, tehát több mint fele gondolja azt, hogy a ceremóniát nem közpénzből kellene fedezni.

Az LCCI szakpolitikai vezetője, James Watkins azonban úgy látja, különösen a vendéglátóipar profitálhat a forgalomból. Ez pedig jelentős lendületet adhat a vállalkozások számára, melyek korábban komolyan szenvedtek a koronavírus-járvány miatti lezárásoktól, és az ebből fakadóan elmaradt bevételek hiánya miatt.

Az előzetes kalkulációk alapján a koronázási hétvége akár 1 milliárd fontos bevételt is jelenthet a vendéglátóiparnak.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az üzleti élet szakértői sem egyöntetűen optimisták a ceremónia hatásaival kapcsolatban. Ha ugyanis II. Erzsébet királynő platina jubileumi ünnepségét nézzük, akkor látható, hogy tavaly júniusban, a négynapos munkaszüneti hétvége után, a cégek forgalomcsökkenésről számoltak be. Ez tehát negatívan ellensúlyozta a hétvége kedvező hatásait.

Az üzleti körök optimisták a koronázás gazdasági hatásaival kapcsolatban Forrás: Shutterstock

Ehhez jön még, hogy nemzetgazdasági szempontból rendre csökken a termelékenység az ünnepi időszakok alkalmával. Ilyenkor ugyanis sokan szabadságot vesznek ki, ami visszafogja a gazdasági produktivitást.

Összességében azonban a szakértők inkább úgy látják, nem a koronázás lesz a tartósan meghatározó tényező London és az Egyesült Királyság gazdaságának szempontjából. Miként Laith Khalaf, az AJ Bell befektetési elemzője hangsúlyozta,

„a lehetetlennel határos" pontosan számszerűsíteni egy olyan esemény gazdasági hatását, mint a koronázás.

Hozzátette, a következő hónapokban sokkal nagyobb és tartósabb erők fogják meghatározni az ország gazdasági helyzetét, mint például a nyersanyagárak, az üzleti beruházások vagy a fogyasztói kiadások.