Évek óta titokban bányásznak valamit az Észak-Koreánál is zárkózottabb országban

A Haa-völgy Nyugat-Bhutánban
A Haa-völgy Nyugat-Bhutánban
Vágólapra másolva!
Beszállt a kriptovaluta üzletbe a világ egyik legzárkózottabb, és - kormányának állítása szerint - legboldogabb országa, Bhután, ahol - mint nemrég azt a Forbes kiderítette - évek óta bányásszák a bitcoint, meglehetősen nagy titkolódzás közepette. Mi vezette erre az útra ezt az aprócska királyságot, és miért érheti meg a folytatás? Hogyan illeszkedik bele ez a tevékenység az ország magáról a külvilágnak mutatott imázsába? Ezekre a kérdésekre keressük a választ összefoglalónkban.
Vágólapra másolva!

Bhután mint befektető

A Forbes a BlockFi és Celsius kriptovaluta hitelező platform csődbejelentéseinek elemzése kapcsán fedezte fel Bhután titkát, miszerint az aprócska ország

tavaly szép csendesen több millió dollárt fektetett kriptovalutákba,

például bitcoinba és etherbe is.

A himalájai királyság kormánya megerősítette, hogy bitcoin-bányászati tevékenységet folytatnak, miközben kriptopénz-befektetéseik nagyságrendjét továbbra is rejtély övezi. A kormány által támogatott bitcoin bányáról szóló pletykák az elmúlt években terjedtek el az országban. A kiszivárgó hírek szerint "többnyire kísérleti" projektek vannak folyamatban. Például a Druk Holding & Investments (DHI) munkatársai a LinkedIn-en a "kriptobányászati farmház" és a Bitmain által gyártott kriptobányászati eszközök üzemeltetését és menedzselését sorolták feladataik közé.

A cég a bhutáni állam kereskedelemmel, részvényekkel, kötvényekkel, technológiával, energiával és ingatlannnal foglalkozó befektetési ügynöksége.

Az alapot 2007-ben létrehozó királyi charta szerint a DHI célja "a nemzeti vagyon megőrzése, valamint e vagyon kezelése és gyarapítása körültekintő befektetések révén".

A Haa-völgy Nyugat-Bhutánban Forrás: Wikipedia

GDP helyett GNH

A mindössze 38 000 négyzetkilométernyi területtel, és 777 486 lakossal rendelkező Bhutáni Királyság Dél-Ázsiában, a Himalája keleti részén, északon Kína (Tibet) és délen India között fekszik. A hegyvidéki ország, annak kulturális örökségét tükrözően, "A Mennydörgő Sárkány Földje" néven is ismert.

Érdekessége ennek az országnak, hogy a hagyományok és a táj védelme érdekében korlátozzák a beutazásra engedélyt kapó turisták számát, és legtöbb települése továbbra is csak gyalog közelíthető meg.

A himalájai ország úgy próbál átlépéni a középkorból a XXI. századba, hogy közben egész fejlődési szakaszokat hagy ki, így óvja törékeny természeti és kulturális örökségét. Bhután mindössze alig néhány évtizede lépett a gyors átalakulás útjára. A nyitás rendkívül megfontolt, mert az uralkodói és a kormányzati álláspont szerint a fenntarthatóságot fontosabbnak tartják a turisták pénzénél.

A fél magyarországnyi területnél is kisebb országban a gazdasági siker mérésének legfontosabb mutatószáma nem a bruttó hazai termék (GDP), hanem a bruttó nemzeti boldogság (GNH) - igaz, ezt a mérőszámot a királyság önkényesen vezette be, nemzetközi validációja nincs.

Az 1970-es évek óta mindent ennek az indexnek rendelnek alá, így egyetlen jogszabály sem léphet életbe, ha elbukik az ezen alapuló szigorú ellenőrzési folyamaton, aminek szerves része a környezet megóvása is. A mutató négy alappillére a fenntartható és méltányos társadalmi-gazdasági fejlődés, a környezetvédelem, a kultúra megőrzése és népszerűsítése, valamint a jó kormányzás. Ezek megfelelőségét kilenc terület alapján vizsgálják: a társadalom pszichológiai jóléte, egészsége, vitalitása, az időmenedzsment, az oktatás, a kultúra, az ökológia, az életszínvonal és a kormányzás minősége. Az ország ősi törvénykönyve szerint a kormány nem határozhat meg célokat, ha népe nem boldog. A bhutániak szentül hiszik, hogy a társadalmi elégedettséghez a gazdaság fejlődése mellé kell egy virágzó, a természettel összhangban élő emberi társadalom is.

Paro városa Bhutánban Forrás: Wikipedia

Bitcoin bányászat a környezet védelmére?

Az országban az egyik legfontosabb projekt hosszú évtizedek óta a környezet védelme és megóvása. Ennek köszönhető, hogy területének majdnem háromnegyed részét (71 százalék) erdők fedik.

Így az ország mára nem csak hogy karbonsemleges lett, hanem elérte a karbonnegatív állapotot.

A hatalmas erdős terület mellett még rengeteg vízesés is található itt, ami a Himalája alatti ősi gleccserek által táplált folyóknak köszönhető. Ez a megújuló energiaforrás az elmúlt évek során a gazdaság motorjává vált, és ez adja az ország bruttó hazai termékének 30 százalékát, amivel szinte valamennyi lakosának otthonát is képes ellátni. A víz hasznosítására pedig vízerőműveket hoztak létre, amelyek révén önálló energiagazdálkodók lettek, sőt, még Indiának is besegítenek ezen a területen.

Bhután központi villamosenergia rendszerirányító épülete Forrás: Wikipedia

Adódik a kérdés: hogyan illeszhető ebbe a "boldogságprofilba", és a környezet megóvását előtérbe helyező szemléletbe a kriptovaluták körüli ügyködés, különösen annak tükrében, hogy az egyik leginkább energiaigényes technológiai folyamatról van szó?

Erre a vízenergia adja meg a választ. Az országban a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló vizet (a himalájai folyókat) használják a kriptovaluta bányászathoz szükséges energia előállítására.

A helyi törvényhozók pedig hiszik, hogy a kriptobányászat a legkevésbé kockázatos módja a zöldenergia adta lehetőségek kihasználásának.

Egyes szakportálok szerint a széles körben elfogadott vélekedéssel ellentétben a bitcoin-bányászat valójában a világ legtisztább ipara, mivel felhasznált energiájának több mint 50 százalékát megújuló vagy tiszta energiaforrásból nyeri. A bitcoin-bányászat az utóbbi évek során drámaian elmozdult a megújuló energiaforrások felé. A kriptoipar dekarbonizációs folyamata nem csupán arról szól, hogy saját ökológiai lábnyomát csökkenti, hanem segíthet az energiatermelőknek több megújuló energia előállításában is, amelyet a társadalom többi része felhasználhat. A rendelkezésére álló olcsó és bőséges víztartaléka miatt Bhután igazoltan ideális helyszín a kriptovaluta bányászathoz, és források szerint már van is ilyen állami tulajdonban lévő kripto-bányája.

Ezt Ujjwal Deep Dahal, a Druk Holding & Investments (DHI) befektetési részleg vezérigazgatója nyilatkozta nemrég. (Ez a vállalat is üzletelt a mára csődbe ment BlockFi és Celsius hitelezővel, a felvett kölcsönt azonban azóta már visszafizette.)

Himalájai táj Forrás: Wikipedia

Már korán a pályán voltak

Az ország egyike volt a korai kriptopiaci belépőknek (még akkor csatlakoztak, amikor a bitcoin ára csupán 5000 dollár volt). Az ebből származó bevételeit az energia- és hardverköltségeik támogatására fordítják. A DHI azonban nem vesz részt közvetlenül a digitális eszközök vásárlásában és továbbértékesítésében, habár a bányászat költségeit bitcoin eladásából fedezik.

Vámügyi adatok szerint Bhután az utóbbi időben kirívó mennyiségben vásárolt fel chipeket.

A nemzetközi színtéren sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a számítógépes chipekre költött 193 millió dollár nagy kereskedelmi deficitet hozott létre, és az ország devizatartalékainak erőteljes csökkenésével párosult.

A tengerparttal nem rendelkező ország külkereskedelmét általában a benzin, az acél és a rizs uralja.

De a bhutáni pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint 2021-ben és 2022-ben már a számítógépes chipek behozatala jelentette az importtevékenység nagyját. Tavaly mintegy 142 millió dollár értékben vittek be számítógépes chipeket Bhutánba, ami a királyság 1,4 milliárd dolláros teljes bejövő kereskedelmi forgalmának mintegy tizedét, a kormány 930 millió dolláros éves költségvetésének pedig mintegy 15 százalékát teszi ki.

A bitcoin tranzakciói a világon bárhonnan gyorsan végrehajthatóak és helyi készpénzre váltható Fotó / 123RF

Nem is titkolják, hogy titkolódznak

A napvilágot látott információk szerint a DHI a jövőben közös munkát tervez a szingapúri székhelyű Bitdeer-el. Ez a világ egyik vezető kriptobányász cége, legnagyobb központja Észak-Amerikában, Texasban található. A cél egy 100 megawattos kriptovaluta-bányász létesítmény felépítése, amihez egy 500 millió dolláros befektetői alapot hoznának létre. A bányászati adatközpont építkezése 2023 második negyedévében kezdődhet, és 2024 harmadik negyedévében fejeződhet be. Az azonban még nem ismert, hogy ki lesz az üzem tulajdonosa.

A bhutáni pénzügyminisztérium továbbra is kevés információt oszt meg az ország kriptobányászati tevékenységéről.

Nem árulják el például, hogy pontosan mikor fogott bele az ország a kriptobányászatba, hol található a konkrét kriptobányájuk, ahogy azt sem, hogy ebből mennyi nyeresége van az államnak. Az is tisztázatlan, hogy Bhután miért nem hozta nyilvánosságra a projektet az állampolgárai vagy nemzetközi partnerei előtt. Habár a bhutáni kormány már kezdettől jelezte érdeklődését a blokklánc technológia iránt (2021-ben még digitális valutát is létrehoztak), kriptoinvesztíciói azonban nagyrészt titokban maradtak, még akkor is, amikor bukott cégekkel való összefonódásaival volt tele a sajtó.

Jaran Mellerud, a Luxor bitcoin-bányászati elemzője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egyre több cég bányászik bitcoint Bhutánban.

A hegyvidéki ország ugyanis kis népességéhez képest hatalmas vízenergia-kapacitással rendelkezik,

és egy főre vetítve hasonló mennyiségű áramot termel, mint az Egyesült Államok. Ez az olcsó vízenergia kétségtelenül csábító a bányászok számára, akiknek egyetlen feladata, hogy az alulértékelt villamos energiát bitcoinra alakítsák át.

Elemezők egyébként aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Bhután alkalmas-e nagyszabású bányászati műveletekre. Míg ugyanis Bhután évente az országában megtermelt villamos energia nagyjából 75 százalékát exportálja Indiába, a téli száraz évszakban, amikor a folyók vízszintje jelentősen csökken, gyakran vásárol vissza energiát szomszédjától.

Források: Forbes, Cointelegraph, Digitalisplatform, Bitcoinbazis, Business2community, kriptoakademia