Ezekben a városokban a legdrágább ma lakáshoz jutni

megatall, magas, legmagasabb, felhőkarcoló, építés, illusztráció
Skyscrapers, buildings, highway in Hong Kong city, China at summer, top view from China Resources Building
Vágólapra másolva!
Az olyan nagyvárosok, mint Hongkong vagy Los Angeles, híresek arról, hogy elképesztően magas ingatlanárakkal bírnak. A friss nemzetközi toplistából azonban kiderül, hogy Ausztrália és Új-Zéland egyes településein is alig lehet megfizethető ingatlanba költözni.
Vágólapra másolva!

A Demographia elkészítette a 2023-as nemzetközi listáját, melyben elemzőik azt vizsgálták, hogy jelenleg mely településeken a legdrágább saját otthonhoz jutni. A kutatók az USA, Kanada, az Egyesült Királyság, Hongkong, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, valamint Írország piacait elemezték.

Az adatok alapján a 10 legdrágább város listáját négy ország, az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland, valamint Kanada uralja.

Az egyetlen kivétel a toronymagas éllovasnak számító Hongkong, amely messze a világ legkevésbé megfizethető ingatlanpiacával rendelkezik – írja a Statista.

Hongkongé a világ legkevésbé megfizethető ingatlanpiaca Forrás: Shutterstock/ Nuttawut Uttamaharad

A kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes városokban a helyi háztartások éves bruttó mediánjövedelmének hányszorosát teszi ki a városban mért medián ingatlanár.

Hongkongban a háztartások éves bruttó mediánjövedelmének 18,8-szeresét kell kifizetni a medián ingatlanárért.

A toplistán az alábbi városok szerepelnek még (sorrendben): Sydney (13,3), Vancouver (12,0), Honolulu (11,8), San Jose (11,5), Los Angeles (11,3), Auckland (10,8), San Francisco (10,7), Melbourne (9,9), valamint Toronto (9,5).

Az élvonalban tehát (Hongkongot nem számítva) 6 észak-amerikai település található, míg 3 Ausztráliában és Új-Zélandon található.