Gusztustalan bogár, döglődő hal vagy ocsmány bevásárlókosár: így néznek ki a világ legrondább irodaházai

Vágólapra másolva!
Többször mutattunk abszurd lakóházakat - most nézzünk meg néhány elmebeteg irodaházat.
Vágólapra másolva!

Íme néhány szokatlan irodaház, amelyek egyúttal turisztikai látványosságnak is számítanak:

A "Táncoló ház" Prágában - Csehország:

A híres Táncoló Házat 1996-ban Frank Gehry és Vlado Milunic építette. A ház, amelyet "részegnek" is becéznek, valójában egy hollywoodi táncospárt szimbolizál, két egykori nagy sztárt, Ginger Rogerst és Fred Astaire-t. Ma több nemzetközi cég székhelyének ad otthont, a legfelső emeleten pedig egy étterem kapott helyet.

A "Görbe ház" Sopotban - Lengyelország:

Ezt a viccesnek szánt külsejű épületet 2004-ben Shotinsky és Zalevsky építészek építették, akiket Sancerre és Dahlberg művészek munkái inspiráltak. Itt minden ferde: a falak, az ablakok, sőt még a tető is. Az épületben - körülbelül 4 ezer négyzetméteren - irodák, üzlethelyiségek és éttermek találhatók.

"Nakagin kapszulatorony" Tokióban - Japán:

A Nakagin-torony a világ első kapszulaépülete, amelyet eredetileg lakóháznak szántak. 1972-ben Kise Kurokawa építész tervei alapján készült. A komplexum két, 11 és 13 emeletes toronyból áll, amelyekre 140 modul van "felfűzve", egyenként mindössze 4 csavarral rögzítve. Ma a Nakagin-toronyban iroda- és lakóhelyiségek is találhatók.

"ING Ház" Amszterdamban - Hollandia:

Az épület, amely alulról nézve leginkább egy 16 lábú bogárra emlékeztet, 2001-ben épült a Meyeren Van Schooten stúdió projektje alapján. Ma az ING banké, és irodahelyiségek, konferenciatermek, előadóterem, múzeum, könyvtár és étterem kapott helyet benne. A ház egyébiránt Hollandia egyik legdrágább épülete.

"Irodaközpont 1000" Kaunasban - Litvánia:

Litvániában ezt az üzleti központot "bankjegynek" is becézik, mert a 20 emeletes épület homlokzata úgy néz ki, mint egy 1000 litas bankjegy, amely még a múlt század 20-as éveiben volt forgalomban. A komplexum 2008-ban épült az RA Studija építészeti iroda tervei alapján. Tekintve, hogy a "bankjegyben" lévő irodák meglehetősen drágák, így csak a legbefolyásosabb cégek bérelnek benne területeket.

A cikk még nem ért véget, lapozzon!