A szirti sasok miatt átterveznek egy szélerőműparkot Skóciában

Golden,Eagle,(aquila,Chrysaetos),On,A,Branch,In,Winter
Szirti sas
Vágólapra másolva!
Felülvizsgálták egy szárazföldi szélerőműpark terveit Skóciában, mivel számos aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy a turbinák milyen hatással lehetnek a szirti sasok életére.
Vágólapra másolva!

Újratervezik egy skóciai szárazföldi szélerőműpark megépítését, miután számos aggály merült fel azzal kapcsolatban, hogy a projekt milyen hatással lehet a védett szirti sasok életére – írja a CNBC.

Ha megépül, a Scoop Hill Community Wind Farm nevű parkban csupán 60 turbina lesz az eredetileg javasolt 75 helyett.

Emellett a már fejlesztés alatt álló négy turbina csúcsmagasságát is csökkentik két régióban.

A múlt héten bejelentett újratervezés kapcsán a projekt mögött álló cég közölte, „kiterjedt és ismétlődő" megbeszéléseket folytattak a helyi közösségekkel és a tanácsadókkal. Ennek eredményeként jutottak arra, hogy felülvizsgálják az eredeti terveket.

Újraterveznek egy szélerőműparkot Skóciában a szirti sasok miatt Forrás: Tony Hisgett/Wikipedia

A konzultációk során a táj- és örökségvédelmi kérdések mellett felmerült a szirti sasok védelmének ügye is. A madarak ugyanis beleütközhetnek a turbinákba, de akár teljesen el is hagyhatják az élőhelyüket.

Vannak ugyanis olyan kutatások, melyek szerint a szirti sasok elkerülik azokat a területeket, ahol szélerőműparkok találhatók. Így tehát a projekt ki is szoríthatja a madarakat a természetes élőhelyükről.

A Scoop Hill projekt méretének csökkentésére vonatkozó döntés a legújabb példa arra, hogy a szélerőművek és a természeti környezet közti kölcsönhatás számos konfliktushoz vezethet. 2022 decemberében például egy hatalmas ausztráliai szélerőműpark építését csak azzal a feltétellel engedélyezték, hogy évente öt hónapra le kell állnia egy papagájfaj védelme érdekében.